SLAVA PRESTONICE

Spasovdan se kao praznik slavi u znak sećanja na Isusovo poslednje javljanje učenicima pre nego što se uzneo na nebo.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vaznesenje Gospodnje, poznato kao Spasovdan, koji se tradicionalno obeležava četrdesetog dana nakon Hristovog vaskrsenja i uvek pada u četvrtak, šeste nedelje posle Vaskrsa.

spasovdan

Ovaj praznik se slavi u znak sećanja na Isusovo poslednje javljanje učenicima pre nego što se uzneo na nebo, simbolizujući kraj njegovog zemaljskog dela spasenja.

Beograd, kao srpska prestonica, takođe obeležava Spasovdan kao svoju slavu, što datira još od 1403. godine kada je despot Stefan Lazarević gradu dao status srpske prestonice.

Danas je program obeležavanja počeo jutrošnjom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, a vrhunac je Spasovdanska litija koja je krenula u 19 časova od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg, prolazeći kroz centralne beogradske ulice, sve do Spomen-Hrama Svetog Save.

Litiju predvodi patrijarh srpski Porfirije, uz prisustvo mitropolita istočnoameričkog i njujorškog Ruske zagranične crkve Nikolaja.

Osim obeležavanja Spasovdana, ove godine se takođe proslavlja i Sveti otac Justin Ćelijski, teolog i bogoslov koji je živeo u 20. veku. Na liturgiji će biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a vernicima će biti pružena prilika da se poklone i celivaju svetinje, uključujući mošti ovog sveca.

Takođe, ruski mitropolit će doneti čudotvornu ikonu Majke Božje Znamenje, koja se veruje da ima isceliteljsku moć i koja će biti izložena vernicima.