OPASNOST ZA POKOLENJA

Najnovije vulkanske erupcije na Islandu mogle bi da traju decenijama ili čak vekovima, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Terra Nova.

Serija erupcija na Islandu počela je 2021. godine na poluostrvu Rejkjanes u jugozapadnom delu ostrva, samo 55 kilometara jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika.

na islandu

Veliki deo stanovništva severnoatlantskog ostrva živi u pogođenom regionu. Takođe, tu je i jedini međunarodni aerodrom i nekoliko geotermalnih elektrana koje snabdevaju zemlju toplom vodom i strujom.

Samo od prošlog decembra dogodilo se pet velikih vulkanskih erupcija. Lava se izlila iz pukotina u zemlji i progutala neke kuće.

Istraživači su analizirali podatke o zemljotresima iz protekle tri godine i uporedili hemijska i fizička svojstva lave sa različitih lokacija kako bi utvrdili da li dolazi iz iste podzemne magmatske komore.

Otkrili su da je to zaista magma sa sličnim petrografskim svojstvima. Ovo ukazuje na povezan sistem podzemne magme, napisali su istraživači.

Na osnovu seizmoloških podataka veruju da je reč o umereno velikoj akumulaciji magme na dubini od približno devet do 11 kilometara, koja je duga 10 kilometara. Nastala je između 2002. i 2020. godine.

Tim istraživača je zaključio da bi trenutna serija erupcija mogla biti početak dugotrajne epizode, ali ne mogu predvideti koliko će zapravo trajati.

Island se nalazi na mestu gde se severnoamerička i evroazijska tektonska ploča razdvajaju. Zbog toga su vulkanske erupcije česte, ali erupcije vulkana bliže centru ostrva obično traju nekoliko dana ili nedelja.

Erupcije iz pukotina, s druge strane, mogu trajati mnogo duže.

Izvor: HRT