BESEDA VLADIKE ATANASIJA

On nas osposobljava da živimo životom koji je od Njega, koji je život besmrtni, na večno trajanje i to u radosti blaženstva, u zajednici vere i ljubavi.

U Nedelju slepoga, Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski Atanasije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Kumanici.

živimo

Podsećajući sabrani verni narod na pročitane delove iz Svetog Pisma episkop Atanasije je rekao:

– Oba teksta koja smo danas čuli, i iz Jevanđelja i iz Dela svetih apostola, upućuju na naše vreme i na život svakoga od nas, tako direktno. I baš zato što tako direktno upućuju i imaju smisla, imaju značenje, imaju moć, a mi to jako retko primećujemo, te tekstove čitamo opet i opet, ne bi li dao Bog da to siđe u našu svest. Gospod naš je jedini Spasitelj sveta. On je jedini koji je moćan da ovaj svet popravi, da razmakne naše neprijatelje, bolest, smrt, demone. On mora sebe uvek da obelodanjuje, ne bismo li Ga primetili kao takvoga. Gospod naš nas osposobljava, menjajući nas i upućujući nas na pravi način življenja. On nas osposobljava da živimo životom koji je od Njega, koji je život besmrtni, na večno trajanje i to u radosti blaženstva, u zajednici vere i ljubavi.

– Gospod nam pokazuje šta je najbitnije. Videti čoveka, pomoći mu u svako doba dana i noći, ako možemo. Pogrešan način života kvari ovaj svet, i čoveka pojedinačno, uvodi u njega poremećaj. Ali, čovekovo približavanje Bogu popravlja to stanje. Hristos posvedočava da Bog neće slušati grešnu volju onih koji pogrešno planiraju ili misle, nego onoga ko se Bogu približi u svom razmišljanju, u svojoj dobroti, u svojoj ljubavi u svojoj zamisli. I onda taj postaje Božji prijatelj, Božji saradnik, njega će On poslušati. Čovek koji pogrešno živi može pokvariti svoje biće, svoj život, a onaj koji se Bogu približi može to popraviti. Ovaj svet ćemo videti realno tek onda kada se pokajemo i približimo Hristu, obratimo se Njemu. Ko god je daleko od Njega, okrenut u drugu stranu, on je slepac. Mi imamo sve dato u Gospodu Hristu, i pravi put, i moć, i Vaskrsenje, i život večni. Zato je Gospod iz daleka vremena došao u ovaj vek, da vide oni koji ne vide, kao i onaj Slepac, koji telesnim očima nije video ali je progledao jer je poverovao u Hrista – zaključio je etanasije.

Izvor: Eparhija mileševska