POUKA DUHOVNIKA

Ne smemo dozvoliti da greh ostane bez ispovesti i bez oproštaja, jer tada može da postane moćno oruđe u rukama đavola.

Ništa ne može ukloniti prisustvo Boga iz našeg života kao greh bez ispovesti. Ako učinimo greh, moramo se odmah pokajati i ispovediti ga Bogu, da bismo dobili Njegov oproštaj.

greh bez ispovesti

Greh stvara odvojenost između Boga i čoveka, kao što se to dogodilo Adamu i Evi. Čim učinimo greh, đavo dolazi i iskušava nas mislima da više nismo dostojni prisustva Božijeg, da više ne treba da se molimo, niti da se usudimo da pristupimo svetom pričešću, jer smo odbačeni od Boga.

Naravno, to je strašna laž! Isus je došao da bi nas spasao od naših grehova. On je došao da potraži i spase izgubljene. On traga za svakom izgubljenom ovcom, i kada je nađe nosi je u svom naručju i zapoveda nam da se radujemo sa Njim.

Ne smemo dozvoliti da greh ostane bez ispovesti i bez oproštaja, jer tada može da postane moćno oruđe u rukama đavola za uklanjanje prisustva Božijeg iz naših života.

Dečice moja, ovo vam pišem da ne sagrešite; i ako neko sagreši, imamo Zastupnika kod Oca, Isusa Hrista Pravednika. A On je žrtva pomirenja za naše grehe, i ne samo za naše nego i svega sveta (1 Jovanova 2, 1-2).

Ava Pimen je rekao: “U trenutku kad čovek krene pogrešnim putem, ako kaže – zgrešio sam, greh odmah nestaje.”

Sveti Isaija nas uči: “Ispitujte se svakog dana pred očima Božijim i otkrijte koji od grehova vam leži u srcu. Odbacite ga, i tako izbegnite Njegov sud.”

Jasno, ne možemo svakog dana ići svešteniku da ispovedimo svoje grehe, ali možemo stati pred Boga u svojim molitvama svakog dana.