JEDNOSTAVNA VEŽBA

Hodanje omogućava telu da se nežno aktivira i dinamički i ravnomerno raspoređuje krvni pritisak.

U svojim nalazima istraživači su otkrili da su odrasli koji su imali istoriju bolova u donjem delu leđa i koji su redovno hodali bili u daleko boljem psihofizičkom stanju od onih osoba koje nisu redovno šetale.

hodanje

„Hodanje je jeftina, široko dostupna i jednostavna vežba kojom se gotovo svako može baviti, bez obzira na geografsku lokaciju, godine ili socio-ekonomski status“, rekao je dr Mark Henkok, stariji autor studije i profesor fizioterapije na Univerzitetu u Australiji, pa nastavio:

„Ne znamo tačno zašto je hodanje tako dobro za prevenciju bolova u leđima, ali je verovatno zbog kombinacije blagih oscilatornih pokreta, opterećenja i jačanja kičmenih struktura i mišića, opuštanja i oslobađanja od stresa i oslobađanja dobrog endorfina. I naravno, takođe znamo da hodanje donosi mnoge druge zdravstvene prednosti, uključujući kardiovaskularno zdravlje, gustinu kostiju, zdravu težinu i poboljšano mentalno zdravlje.

Hodanje omogućava telu da se nežno aktivira i dinamički i ravnomerno raspoređuje krvni pritisak. Mišići koji su nešto zategnutiji nego što bi trebalo da budu malo će se opustiti, dok će se oni koji su previše opušteni aktivirati. Osim toga, hodanje pomaže u razvoju mišića koji direktno i indirektno podupiru kičmu.

Detalji iz studije

Henkok i njegove kolege proučavali su 701 odraslu osobu koja se nedavno oporavila od epizode ​​bola u donjem delu leđa.

Učesnici su bili dodeljeni ili programu hodanja i nizu edukativnih sesija pod vođstvom fizioterapeuta tokom šest meseci, ili kontrolnoj grupi koja nije primila nijednu intervenciju.

„Interventna grupa je imala manje pojavljivanja bola koji ograničava aktivnost u poređenju sa kontrolnom grupom i duži prosečan period pre nego što su imali recidiv, sa medijanom od 208 dana u poređenju sa 112 dana“, rekao je dr Henkok.

Bol u donjem delu leđa ima mnogo uzroka

Inače, opšte je poznato da veliki broj zdravstvenih problema može izazvati bol u donjem delu leđa.

Za pacijente kojima je preporučeno nehirurško lečenje ponavljajućih bolova u donjem delu leđa, pokazalo se da neka vrsta vežbanja, izbegavanje pušenja i održavanje zdrave telesne težine dovode do smanjene incidence budućih recidiva leđnih bolova.

Pacijenti uključeni u ovu studiju imali su malo ili nimalo prethodnog iskustva sa redovnim vežbanjem. S obzirom na to, nije nužno potrebna pomoć profesionalca da biste počeli da hodate ili da započnete lagane vežbe bilo koje vrste zbog bolova u leđima.

Preporuka stručnjaka je da se počne sa kratkim šetnjama od 10 do 15 minuta i onda se postepeno povećava trajanje. Odgovarajuće držanje tokom hodanja je takođe ključno, što znači uspravan hod s opuštenim ramenima i očima koje gledaju napred.

Za dugoročno lečenje bolova u leđima, redovna rutina hodanja od 30 do 60 minuta većinu dana u nedelji može povećati izdržljivost, poboljšati raspoloženje i obezbediti trajno olakšanje.