ŠESTODNEVNA LITIJA

U avionu koji je obavio Krstni let nalazilo se nekoliko pravoslavnih ikona i čudotvornih relikvija. Tokom ove litije održavana je neprekidna molitva.

Prethodnih dana izvršeno je obletanje duž granica Rusije i Belorusije (Krstni let) sa pravoslavnim svetinjama, uz molitveno pojanje. Avion sa pravoslavcima leteo je šest dana – od 10. do 16. juna.

krstni let

Cilj Krstnog leta je bio da se zaštitničkom molitvom osveštaju granice Rusije od neonacizma i satanizma koji nas napada, da podigne duh među vojnicima, da se izmoli darovanje pobede i okončanje krvoprolića. „Krila pobede“ – tako je naša vojska, koja ju je pozdravila na zemlji, nazvala ovu nebesku litiju duž granica Rusije.

U avionu su bile pravoslavne svetinje: ikone Bogorodice Čenstohovske, Peščanske, Deržavne, ikona Znamenije, ikona Presvete Bogorodice Veliko Znamenije, kopija Krsta Gospodnjeg iz Godenova, ikona Arhistratiga Mihaila, ikona Velikomučenika. Georgija Pobedonosca sa časticom moštiju, ikona Sv. Jovana Rusa sa časticom moštiju, častica Pokrova Presvete Bogorodice iz Spaso-Borodinskog manastira, mirotočiva ikona Sv. cara Nikolaja, koja je već 1999. godine obletela Rusiju i zahvaljujući kojoj smo dobili našeg predsednika. Tokom Krstne litije u avionu je bila organizovana neprekidna molitva.

litija rusija

Među učesnicima litije bili su: ugledni jeromonah Vasilije iz Vaznesenskog metoha Trojice-Sergijeve lavre i jeromonah Makarije – aktivni učesnici specijalne operacije u duhovnom okrepljenju i podršci našim vojnicima.

Vazdušna litija je održana zahvaljujući podršci novog ministra odbrane Andreja Removiča Belousova, pravoslavnog ratnika!

Zahvaljujući dozvoli Generalštaba Ministarstva odbrane RF i podršci Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (Vojno-kosmičkih snaga), koji su obezbedili svoj avion za prelet granica Rusije i takođe preuzeli na sebe organizaciju litije – u liku komandanta dalekometne avijacije, Sergeja Ivanoviča Kobilaša!

let rusija

U vreme vazdušnog Krstnog hoda dogodilo se čudo: počelo je mirotočenje ikone Veliko Znamenije, koju je na ovaj put blagoslovio čuveni starac Ilija iz Optinske pustinje. A to znači – pobeda nije daleko!“