VEPAR

Ispred kapije ga je sačekao vepar. Životinja je zbunjeno stajala pored kapije gledajući u gazdu koji se ljuljao i tražio kvaku kapije.

Mlad čovek po imenu Gagu se uveliko spremao da vodi vepra u susedno selo. Zarađivao je na njemu… Životinja je poslušno ušla u korpu iza traktora. Vlasnik je pre polaska dobro potegao nekoliko rakijica. Prva da se zagreje, druga zbog ohrabrenja… Treća se tek sručila niz grlo bez razloga.

vepar

U takvom stanju popeo se na traktor i krenuo u susedno selo. U glavi su mu se nametale razne misli. Rakija je već počela da deluje. Omamljivala ga je. Vrpoljio se na sedištu traktora čvrsto držeći volan. Šest kilometara je nekako prešao. Dodao je gas umesto da ga smanji. Kuće su se nizale u susednom selu, već su mu se činile čudnim. Pomislio je čak da je zalutao. U trenu je povećao brzinu. Izgubio je kontrolu nad volanom. Začuo se tresak, a zatim nečija ograda pod žestinom udaraca počela je da se ruši.

Prilikom udarca vratanca na korpi iza traktora širom su se otvorila. Vepar je skočio iz korpe i dao se u beg asfaltom u pravcu odake su i došli. Čovek je jedva sišao sa traktora. Noge su mu otkazle poslušnost. Preostali deo ograde koja se nije srušio počela je da mu se ljulja pred očima. Muški glasovi su dopirali iz daljine. Hteli su ga otrezniti. Ono što je video bio je gazda i njegov sin. Nekada su pijančili zajedno, noći su im bile spektakularne i vesele… Flaše i flaše su se praznile. Nisu znali za reč dosta. Za ove ljude seljani su znali da se nikada ne trezne.

– Vepar, gde je moj vepar – vikao je Gagu ljuljajući se na dugim tankim nogama. Umesto da se pokunji, čovek je postao agresivan.

– Kakav vepar – oštećeni pijani čovek je počeo da viče u neverici zabezeknut prizorom koji vidi. Ni samom nije bilo jasno kako je ostao bez dela ograde.

– Moj vepar – insistirao je Gagu i dalje je kolutao očima tražeći vepra.

– Šta je sa mojom ogradom? – vikao je vlasnik srušene ograde koga su noge jedva držale. Nastala je žučna rasprava pijanih ljudi.

Skupile se komšije da vide o čemu živo raspravljaju, da pokušaju da smire strasti ovih ljudi. Svako je ponavljao ono što ga je zadesilo. Na jedvite jade su uspeli da ih smire.

Dogovor o šteti pretvorio se u pijanku do kasnih sati. Gagu je zaboravio na vepra i razlog zbog čega je bio u susednom selu. Kući su ga odveli prijatelji koji su bili obavešteni o problemu.

Ispred kapije ga je sačekao vepar. Životinja je zbunjeno stajala pored kapije gledajući u gazdu koji se ljuljao i tražio kvaku kapije. Čim se otvorila kapija, životinja je jurnula u dvorište ne obazirajući se na pijanog Gagua. U veprovim očima kao da se naziralo ono pitanje na koje ljudi ponekad zaboravljaju: Ko je ovde životinja?