IZ ŽITIJA ĆIRILOVOG

Sveti Ćirilo (Kiril) Slovenski bio je slovenski prosvetitelj koji je sa svojim bratom Metodijem doneo pismenost, a i bogosluženje na maternjem jeziku starim Slovenima.

Iz njegovog žitija koje je napisao nepoznati autor, vidimo kako se sveti Kiril odnosio prema jezicima.

sveti kiril

Ne pada li kiša od Boga na sve podjednako? Ili sunce ne sija takođe za sve? Zar ne udišemo vazduh svi jednako?

Kako se, dakle, ne stidite da priznate samo tri jezika, a za sve druge narode i plemena hoćete da budu slepi i gluhi? Kažite mi, da li Boga smatrate tako nemoćnim da to ne može dati, ili tako zavidljivim da to neće?

Mi, pak, poznamo više naroda koji su vični knjizi i Bogu odaju slavu svaki na svome jeziku. A upravo su to ovi: Jermeni, Persijanci, Avazgi, Iverci, Sugdi, Goti, Obri, Tursi, Hazari, Arabljani, Egipćani i Sirci i mnogi drugi. Ako li na osnovu toga nećete da razumete, tada bar iz svetih knjiga upoznajte sudiju.

David, naime, kliče govoreći: Pojte Gospodu, sva zemljo, pojte Gospodu pesmu novu. I opet: Uskliknite Gospodu, sva zemljo, pojte i veselite se i zapevajte; i na drugom mestu: Sva zemlja neka se pokloni tebi i poje tebi, i neka poje imenu tvojemu, Višnji. I dalje: Hvalite Boga svi narodi i proslavite ga svi ljudi. I sve što diše neka hvali Gospoda.

I u jevanđelju je rečeno: A kolike ih je primio dade im vlast da budu sinovi Božiji. I opet u istome: Ne molimo, pak, samo za njih, nego i za one koji u mene poveruju njihove reči radi da svi jedno budu, kao ti, Oče, što si u meni i ja u tebi. Matej, pak, veli: Dana mi bi svaka vlast na nebu i na zemlji. Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha učeći ih da čuvaju sve što sam vam zapovedio; i evo ja sam sa vama u sve dane do svršetka veka. Amin.

I Marko opet: Pođite u čitav svet i propovedajte jevanđelje svakome stvorenju. I ko bude verovao i krstio se, spasen će biti, a ko neće verovati biće osuđen. A znaci onima koji veruju biće ovi: imenom će mojim isterivati đavole, govoriće novim jezicima. Kažem, pak, i vama učiteljima zakona: Jao vama književnici i fariseji, licemeri, što ljudima zatvarate carstvo nebesko, jer vi ne ulazite, niti puštate da uđu oni koji bi hteli. I opet: Jao vama književnici što uzeste ključ od spoznaje: i sami ne uđoste i one što hoće da uđu sprečavate.

A Korinćanima Pavle reče: Hteo bih da svi govorite jezike, a još više da prorokujete: jer je veći onaj koji prorokuje nego li koji govori jezike, osim ako ne tumači da bi i crkva od toga primila korist.

A sad, braćo, ako dođem k vama jezike govoreći, kakvu ću korist učiniti ako vam ne govorim radi jasnoće i razumevanja, ili proročanstva ili za pouku? Čak i bezdušne stvari koje daju glas, bilo svirala, bilo gusle, ako ne pokaže razlike u zvuku, kako će se razumeti šta se svira ili gudi? Jer, ako truba da nerazgovetan glas, ko će se spremiti na boj? Tako i vi ako nerazumljivu reč rečete jezikom, kako će se razumeti šta govorite…