TOSKANSKI LONAC

Italijanski specijalitet Toskanski lonac pravi se od starog tosta i mnogo raznog povrća, ali je tu i neizbežna dimljena slanina.

toskanski lonac

Sastojci:

1 bajat tost hleb
200 grama graška
3 tikvice
3 paradajza
3 glavice crnog luka
300 grama pasulja
1 glavica crvenog kupusa
2 oljuštena krompira
3 šargarepe
100 grama lenti dimljene slanine
1 koren celera
1 kocka za supu
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu sa pasuljem sipamo vodu i ostavimo da prenoći. Stavimo pasulj da se kuva. Tikvice oljuštimo i isečemo na polukrugove. Šargarepe isečemo na krugove. Koren celera, krompire i kupus isečemo na parčad. Paradajze i jednu glavicu crnog luka isečemo na polukrugove. Drugu glavicu isečemo na krugove. Lente slanine isečemo na parčad.

U šerpi na zagrejanom ulju pržimo polukrugove crnog luka. U drugu šerpu, na šporetu, u provrelu vodu stavimo kocku za supu. Kada luk omekša, u šerpu dodamo isečene šargarepe, koren celera, slaninu, krompire, tikvice, dodamo grašak, isečene paradajze i kupus. Posolimo, pobiberimo i promešamo.

Sipamo supu. Šerpu poklopimo i ostavimo sadržinu da se kuva 40 minuta. Vatrostalnu posudu poprskamo uljem. Dno posude prekrijemo parčadima tost hleba i poprskamo uljem. Na hleb poređamo prstenove crnog luka. Prelijemo preostalom supom.

Pečemo 20 minuta na 200 stepeni. Posle 40 minuta kuvanja, u šerpu dodamo zrna skuvanog pasulja i promešamo. Šerpu poklopimo i kuvamo sadržinu još 5 minuta.

Sadržinu iz šerpe serviramo u dublju činiju. Dva zapečena parčeta tost hleba stavimo na jelo i dekorišemo grančicom francuskog peršuna.

Prijatno!