UBICA OTROVA

Poznata pod narodnim nazivima svekrvin jezik i indijansko pero, egzotična i dekorativna dracena jedostavna je za održavanje.

NASA je imenovala biljku sanseveriju, koja se odnedavno klasifikuje kao dracena, prečisćivačem vazduha zbog svoje sposobnosti da ukloni izuzetno toksična jedinjenja kao što su benzol, formaldehid, trihloretilen, ksilen i toluen.

dracena

Mikroskopske pore na listovima, nazvane stomati, otvaraju se samo noću da bi ograničile gubitak vode kroz transpiraciju na sunčevoj toploti. Za razliku od drugih biljaka, dracena proizvodi kiseonik i apsorbuje ugljen-dioksid noću, što je čini odličnim prečišćivačem vazduha u zatvorenom prostoru dok spavamo.

S obzirom na to da na potpuno prirodan način čisti vazduh, preporučuje se osobama koje imaju respiratorne probleme, poput astme ili alergija.

Poznata pod narodnim nazivima svekrvin jezik i indijansko pero, ova egzotična i dekorativna biljka jedostavna je za održavanje.

To je zimzelena, višegodišnja biljka poreklom iz stepskih područja Afrike, Madagaskara i južne Azije. U Evropu je stigla u 18. veku i svoju današnju popularnost duguje činjenici da je jako otporna na uslove na koje druge sobne biljke nisu i ne zahteva veliko angažovanje oko održavanja. Zbog toga je čest izbor onih koji tek počinju da gaje cveće.

sanseverija

Postoji više od 50 vrsta ove biljke, s tim da se u sobnim uslovima gaji tek njih desetak.

Dracena ne voli previše vodu, pa je idealni vremenski interval zalivanja jednom u sedam do 10 dana tokom leta i proleća. Zimi joj je voda još manje potrebnija, pa zalivanje može da bude i do jednom u mesec dana. Važno je da ova biljka “ne pliva” u vodi, dovoljno je da je zemlja u saksiji vlažna samo ovlaš. Listove ne bi trebalo kvasiti kako ne bi došlo do njihovog oštećenja. Previše zalivanja ove biljke izlaže je riziku bolestima kao što su gljivične infekcije i trulež korena.

Dracena voli suv vazduh, za razliku od većine drugih sobnih biljaka, pa uspeva da opstane i blizu toplog radijatora. Međutim, mraz je može ubiti. Tokom zimskih meseci, temperatura koja joj prija mora biti iznad 10 stepeni, dok je tokom leta od 18 do 25 stepeni idealna temperatura za nju.

Ova biljka može da cveta, ali se to veoma retko dešava. Većina vlasnika skoro nikad ne dožive da im sanseverija procveta, a ako se to i desi onda to nikada nije češće nego jednom godišnje, obično u proleće.