MINI, A MOĆNA

Bebi šargarepa prepuna je karotenoida, biljnih pigmenata koji hrane kožu i prirodno deluju na njenu vitalnost.

Nova studija je pokazala da bebi šargarepa u sebi ima fantastične sastojke, pa konzumiranje samo tri puta nedeljno značajno povećava karotenoide u koži, pre svega kod mladih odraslih osoba.

bebi šargarepa

Nivoi ovih fitonutrijenata su još više povećani kada se ova zdrava užina kombinuje sa multivitaminom koji sadrži karotenoid beta-karoten.

Karotenoidi, koji su odgovorni za jarko crvenu, narandžastu i žutu boju mnogih voćki i povrća, mogu se meriti u koži da bi se procenila potrošnja voća i povrća, jer je ishrana jedini izvor ovih pigmenata. Viši nivoi karotenoida u koži povezani su sa povećanom antioksidativnom zaštitom i manjim rizikom od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i određeni karcinomi. Ovaj marker takođe odražava poboljšano zdravlje kože i imunološku funkciju.

Prethodne studije su pokazale da se nivoi karotenoida u koži mogu povećati konzumiranjem tri puta preporučene porcije voća i povrća svakog dana tokom tri nedelje. Nalazi ove studije sugerišu da mala, jednostavna modifikacija ishrane, a to je uključena bebi šargarepa kao užina, može značajno da poveća akumulaciju karotenoida u koži.

Za studiju, istraživači su nasumično dodelili 60 mladih odraslih osoba grupama koje su primile četvoronedeljnu intervenciju ili kriške jabuke greni smit (kontrolna grupa), 100 grama bebi šargarepe, multivitaminski dodatak koji sadrži beta karoten ili kombinacija bebi šargarepe i dodatka. Pre i posle intervencije, koristili su neinvazivni instrument za spektroskopiju istraživačkog ranga za otkrivanje i kvantifikaciju karotenoida u koži učesnika studije.

najbolja originalna Šveden biter krema - golden sweden bitter krema

Istraživači su otkrili da su u poređenju sa nivoima pre intervencije, rezultati karotenoida kože značajno povećani, i to za 10,8 odsto u grupi koja je primala šargarepu i za 21,6 odsto u grupi koja je primala šargarepu i dodatak. Nivo karotenoida kože nije promenjen u kontrolnoj grupi ili kod onih koji su primali samo suplement.

Otkriveno je da kombinacija šargarepe za bebe i multivitaminskog dodatka koji sadrži beta karoten može imati interaktivni efekat na akumulaciju karotenoida na koži. Da bi postigli blagotvoran efekat, ljudi bi trebalo da biraju multivitamin koji sadrži beta karoten i da se na njihovom nedeljnom meniju nađe bebi šargarepa najmanje tri puta.

Pošto se akumulacija karotenoida nije povećala samo uz pomoć multivitaminskih dodataka, mogle bi da postoje razlike u načinu na koji se karotenoidi apsorbuju, u zavisnosti od toga da li su iz hrane ili suplemenata.

Istraživači bi želeli da istraže mehanizam koji stoji iza ovih nalaza i prouče efekte drugih namirnica bogatih karotenoidima, kao što su slatki krompir (batat) ili zeleno lisnato povrće.