PRIRODNI ČISTAČ

Pored klasičnih sredstava za održavanje oralne higijene, priroda nudi svoju opciju, a to je jabuka koja efikasno osvežava dah.

Kada je u pitanju oralna higijena, znamo da treba da peremo zube najmanje dva puta dnevno, koristimo konac i dodamo malo tečnosti za ispiranje usta u našu jutarnju rutinu.

jabuka dah

Međutim, nisu samo ovi klasični koraci ti koji će vam obezbediti svež dah, postoji i rešenje iz prirode.

Stomatolog dr Tim Bredstok-Smit kaže za Metro da je jabuka bolje za svež dah od žvakaće gume.

Zanimljivo je da prirodna, hrskava tekstura jabuke deluje kao prirodna četkica za zube, pomažući da se „očisti“ višak čestica hrane i plaka sa površine zuba i desni.

„Žvakanje jabuke povećava proizvodnju pljuvačke, koja pomaže u ispiranju čestica hrane i bakterija, smanjujući rizik od karijesa i bolesti desni“, naglašava on.

Jabuke su bogate vitaminima, poput vitamina C, koji su ključni za održavanje zdravih desni, a sadrže i polifenole, koji imaju antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u inhibiciji rasta bakterija koje izazivaju karijes i loš zadah.

Hrskava užina sadrži malo šećera i kiseline, a za razliku od mnogih prerađenih namirnica, sadrži prirodne šećere, pa je manja verovatnoća da će doprineti karijesu ako se jede umereno.

„Iako su jabuke blago kisele, njihov sadržaj kiseline je mnogo niži od mnogih drugih voća i bezalkoholnih pića, što ih čini sigurnijom opcijom za zubnu gleđ“, objašnjava dr Bredstok-Smit.

On dodaje da žvakanje jabuke može pomoći da se stimuliše protok krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti desni, kao i smanjenje naslaga plaka.

Izvor: Novi list