OPASNOST NA MANIKIRU

UV lampe za nokte ne emituju isti nivo ultraljubičastog zračenja kao solarijum, ali postoji određena zabrinutost zbog mogućih dugoročnih posledica.

U salonima za lepotu, lampe koje emituju ultraljubičasto UV svetlo su uobičajen način da se ubrza proces sušenja za običan i gel manikir. Iako mogu biti efikasne i zgodne, postavlja se pitanje koliko su one zaista bezbedne?

uv lampe za nokte

Gel manikir je postao popularan zbog svog dugotrajnog kvaliteta otpornog na strugotine sa noktiju. Za ovaj proces je izlaganje UV lampama od suštinskog značaja za učvršćivanje laka za nokte.

U salonima za nokte koriste se podjednako i UV I LED lampe i oba ova tipa emituju ultraljubičasto zračenje da bi postigli svoju svrhu.

LED lampe se ponekad reklamiraju kao bolja opcija, ali one i dalje podrazumevaju UV izlaganje za obavljanje ovog posla. Potrebno je uraditi daleko više istraživanja kako bi se utvrdilo da li su LED lampe mnogo bezbednije nego UV lampe.

Koji su potencijalni rizici prevelikog izlaganja UV zračenju?

Izlaganje UVA zracima ima neke veoma ozbiljne potencijalne neželjene efekte. Prekomerno izlaganje UVA zracima, bilo da su iz prirodnog izvora poput sunca ili ovih veštačkih sredstava, može imati niz štetnih efekata uključujući:

  • Prevremeno starenje kože
  • Staračke pege
  • Značajno povećanje rizika od raka kože, uključujući melanom i karcinom skvamoznih ćelija
  • Opekotine od sunca
  • Suva koža

Da li su UV lampe u salonu za nokte bezbedne za upotrebu?

Nedavna istraživanja pokazuju da UV lampe mogu povećati vaše šanse za nastanak karcinoma kože. Međutim, dokazi u ovoj fazi nisu konačni. Ipak, efektima UV lampi za nokte nisu se ni blizu bavile studije kao što su se bavile kada je reč o izlaganju prirodnoj sunčevoj svetlosti i solarijumima.

UV lampe za nokte ne emituju isti nivo ultraljubičastog zračenja kao solarijum, ali postoji određena zabrinutost zbog mogućih dugoročnih posledica.

U većini slučajeva, LED i UV lampe za nokte emituju nizak nivo zračenja i vreme izlaganja njemu je prilično kratko. Međutim, potrebno je uraditi više istraživanja kako bi se definitivno utvrdilo u kojoj meri ovaj popularni tretman uvećava rizik od raka kože.

Kratko izlaganje UV svetlu je ključno

Kada je u pitanju izbegavanje dugoročne štete od izlaganja UV zračenju, ključ je umerenost. Ograničavanje izloženosti i preduzimanje mera predostrožnosti prilikom posete salonu za lepotu pomoći će vam da se uverite da vaš manikir ne uzrokuje dugotrajnu štetu.

Manikir sa gelom svakih nekoliko nedelja ili meseci verovatno neće dovesti do toga da dobijete rak. Stalno kretanje po sunčanom danu ili intenzivno sunčanje ne samo da može povećati rizik od razvoja raka, već može imati i negativne efekte na vašu kožu, uključujući prerano starenje, fleke i bore.

Preduzmite mere predostrožnosti kada koristite UV lampe za nokte

Kao što uvek treba da praktikujete zaštitu od sunca kada izlazite napolje, trebalo bi da razvijete slične navike kada koristite UV lampe za vaše nokte.

Prevencija je uvek najbolji pristup, pa postoje određene mere predostrožnosti koje možete preduzeti da biste se zaštitili kada koristite UV lampe tokom narednog manikira:

– Nosite kremu za sunčanje koja će vašoj koži pružiti dodatnu zaštitu. Preporučujemo da nanesete kremu širokog spektra SPF30 na kožu 20 minuta pre nego što bude izložena UV svetlu.

– Nosite zaštitne rukavice koje ostavljaju otvorene samo nokte. Mnogi saloni sada nude ovu opciju, pa se obavezno raspitajte o tome kada rezervišete svoj termin.

– Nikada ne gledajte direktno u uređaj za UV svetlo. Ovo će vam povrediti oči i čak može izazvati ozbiljnu štetu.

– Razmislite o tome da stavite gel lak za nokte i manikir za posebne, a ne svakodnevne prilike.