PRIRODNO JEDINJENJE

Studija je pokazala da elenolinska kiselina iz maslina ima obećavajuće efekte na oslobađanje hormona i metaboličko zdravlje, posebno kod gojaznih i dijabetičkih stanja.

Nalazi iz nove studije na miševima sugerišu da elenolinska kiselina, prirodno jedinjenje koje se nalazi u maslinama, može da smanji nivo šećera u krvi i podstakne gubitak težine. Ovo istraživanje bi moglo da otvori put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za upravljanje gojaznošću i dijabetesom tipa 2 kod ljudi.

elenolinska kiselina

Istraživači su otkrili da su nakon samo jedne nedelje, gojazni miševi sa dijabetesom koji su oralno dobijali elenolinsku kiselinu imali značajno manju težinu i pokazali bolju regulaciju šećera (glukoze) u krvi nego pre tretmana i u poređenju sa kontrolnim gojaznim miševima koji nisu primali ovu kiselinu. Efekat snižavanja glukoze bio je uporediv sa efektom injektibilnog dijabetičkog leka liraglutida i bolji od metformina, jednog od najčešćih oralnih lekova za dijabetes tipa 2.

Istraživački tim se fokusirao na otkrivanje bioaktivnih jedinjenja iz prirodnih proizvoda za upravljanje dijabetesom. Ranije su tražili specifične molekularne mete za prirodna jedinjenja u delovima tela koji aktivno pomažu u regulisanju metabolizma, kao što su pankreas, mišići, masno tkivo i jetra. Međutim, pošto prirodni proizvodi obično imaju lošu biodostupnost, odlučili su da vide da li bi umesto toga mogli da ciljaju lučenje metaboličkog hormona u crevima kako bi indirektno regulisali metaboličku funkciju.

Istraživači su počeli tako što su identifikovali prirodna jedinjenja koja deluju na L-ćelije, koje sadrže dva metabolička hormona koja se oslobađaju tokom obroka. Ovi hormoni, nazvani GLP-1 i PYY, rade zajedno na podsticanju sitosti i sprečavanju prejedanja, a istovremeno kontrolišu nivo šećera u krvi i metabolizam. Proces skrininga je otkrio da elenolinska kiselina, koja se nalazi u zrelim maslinama i ekstra devičanskom maslinovom ulju, može da izazove oslobađanje ovih hormona u crevima. Uspeli su da naprave elenolinsku kiselinu tako što su razbili njen prekursor oleuropein, koji je jeftiniji nego da se ekstrahuje direktno iz maslina.

LiverMix kapsule maslačka i čička za jetru i creva priroda na dar

Testovi ovog jedinjenja na gojaznim miševima sa dijabetesom otkrili su da su miševi koji su oralno primali elenolinsku kiselinu doživeli značajna poboljšanja u svom metaboličkom zdravlju u poređenju sa gojaznim kontrolnim miševima. Posle četiri do pet nedelja lečenja, miševi su pokazali smanjenje gojaznosti za 10,7 procenata, kao i nivo šećera u krvi i osetljivost na insulin koji su bili uporedivi sa onima kod zdravih miševa.

Elenolinska kiselina je takođe značajno smanjila unos hrane i podstakla gubitak težine, što je povezano sa poboljšanim nivoima PYY i GLP-1.

Sve u svemu, studija je pokazala da elenolinska kiselina iz maslina ima obećavajuće efekte na oslobađanje hormona i metaboličko zdravlje, posebno kod gojaznih i dijabetičkih stanja. Izgleda da jedinjenje oponaša fiziološke uslove ishrane kako bi direktno promovisalo lučenje metaboličkog hormona u crevima, što pomaže u regulisanju energetskog balansa i metaboličkog zdravlja.

Prema istraživačima, koncentracija elenolinske kiseline u maslinovom ulju ili maslinama je veoma niska, tako da se koristi uočene u ovoj studiji najverovatnije ne bi mogle ispoljiti samo od proizvoda od maslina.

Istraživački tim sada radi na tome da shvati kako ovo jedinjenje stvara metaboličke koristi analizirajući njegovo putovanje kroz telo da bi otkrilo kako se apsorbuje, distribuira, metabolizuje i izlučuje.