NEMILOSRDNE BROJKE

Francuzi su 1960. godine konzumirali oko 116 litara vina godišnje po stanovniku, a 2018. vino su u svojoj rutini imali u količini od čak sto litara manje.

Oklevanje mladih da konzumiraju alkohol, sve veća popularnost piva i druge promene u potrošačkim navikama počele su da ozbiljno ugrožavaju francuske vinare posvećene vinima iz nižih cenovnih razreda, navodi The Economist.

francuzi vino

Francuske škole su nekada cenile hranjivost vina. Kako prenosi The Economist, tek 1956. godine francuska vlada zabranila je točenje vina deci u školskim kantinama, i to samo za one mlađe od 14 godina. Francuska, koja je u 2023. bila najveći proizvođač vina na planeti, tretirala je vino uz jelo kao nacionalno pravo i naviku koja se podrazumeva.

Podaci o konzumaciji danas daju drugu sliku: od 1980. godine konzumacija je opala za 50 procenata, a slika je još poraznija u poređenju sa 1960: te godine Francuzi su u proseku pili 116 litara vina godišnje, a 2018. konzumirali su samo 18 litara, što znači da je vino u njihovoj alkoholnoj rutini smanjeno za skoro sto litara!

Uprkos tvrdnjama da je posredi reakcija na više cene, to nije realno, jer se, iako su cene vrhunskih vina otišle nebu pod oblake, običan bordo može kupiti za manje od tri evra, a u vinogradarskim zadrugama vino košta 2 evra po litru. Kako navodi The Economist, dešava se nešto još poraznije, a to je povećana konzumacija piva. Francuzi sada u anketama navode da više vole pivo od vina, a statistike pokazuju da pivo, uključujući i kraft piva, čini više od polovine svih alkoholnih pića kupljenih u francuskim supermarketima. Čak i na jugu Francuske kafići služe točena belgijska i nemačka piva.

Brojke su nemilosrdne i kad je reč o navikama mladih generacija. Četvrtina Francuza od 18 do 34 godine kaže da nikada ne piju alkohol. Čak 39% onih mlađih od 35 godina kaže da ne piju vino, u poređenju sa samo 27% starijih od 50 godina. Sve su popularnije bezalkoholne alternative vinu, kao i pića sa niskim procentom alkohola.

Kako podseća The Economist, promene u potrošačkim navikama dovode do vrlo ozbiljnih posledica na tržištu, kao prošle godine kada je vlada Francuske otkupila višak vina za 200 miliona evra kako bi spasla proizvođače vina u nižem cenovnom segmentu, a u problemu su i vinogradari kojima se ne isplati da obrađuju vinograde namenjene pravljenju vina za masovnu potrošnju. Prodaja skupih vina cveta, ali ona jeftina, čija je konzumacija bila važan deo nacionalnog identiteta Francuske, u velikom su problemu.

Izvor: Vinoifino