CENJENI POTPISI

Kolekcija autograma nekih od najpoznatijih ličnosti XX veka prodata je na aukciji za više od 78.000 funti, što iznosi 92.754 evra.

Novčanica koju je potpisao kineski komunistički lider Mao Cedung imala je najvišu prodajnu cenu, koja je dostigla 22.000 funti, odnosno 26.160 evra.

kolekcija autograma

Ostali poznati potpisi, koji su prodati, pripadaju jamajčanskoj rege ikoni Bobu Marliju, južnoafričkom vođi protiv aparthejda Nelsonu Mandeli i članovima Bitlsa.

Piter Mejson, iz aukcijske kuće Dawsons u Mejdenhedu u Berkširu, opisao je predmete kao „jedinstvenu kolekciju“.

Potpisani primerak prvog izdanja knjige poezije, koju je napisao frontmen grupe „The Doors“ Džim Morison bio je drugi najprodavaniji artikal, koji je koštao 6.000 funti, što je oko 7.130 evra.

Prodavao se po istoj ceni komad koji je potpisao bivši kineski lider Deng Sjaoping, koji je nadaleko zaslužan za otvaranje svoje zemlje prema svetu.

Kartica koju su „s ljubavlju“ potpisali Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star koštala je 5.500 funti, odnosno 6.540 evra, piše BBC.

Mejson je rekao: „U modernom dobu selfija, to je podsetnik na vreme kada je lov na autograme mogao da postane doživotna strast.“

Zbirku potpisa sakupio je nemački kolekcionar, koji je počeo da kupuje i trguje autogramima 1980-ih. Mejson je rekao da će sva prikupljena sredstva biti podeljena dobrotvornim organizacijama u zemlji kolekcionara.

Izvor: BIZLife