SPECIFIČNO JEDINJENJE

Unutrašnji sadržaj narandže nije jedini koristan deo ovog citrusa. Kora pomorandže je takođe hranljiva i nudi neverovatne zdravstvene prednosti, posebno za srce.

Kora pomorandže, uprkos tome što je jestiva i veoma hranljiva, obično se odbacuje bez razmišljanja. Nedavna studija poziva ljude da preispitaju i iskoriste blagotvorno svojstvo kore pomorandže.

kora pomorandže

Prema ovoj studiji, kora pomorandže sadrži aktivno jedinjenje koje može pomoći u održavanju zdravlja srca i zaštiti od ateroskleroze. Ateroskleroza je stanje koje karakteriše nakupljanje masti, holesterola i drugih supstanci (zajedno poznatih kao plak) duž zidova arterija koje mogu blokirati protok krvi u srce.

Ranije studije su otkrile vezu između srčanih bolesti i komenzalnih bakterija koje žive u ljudskom crevu. Jedna takva studija objavila je da bakterije u crevima metabolišu holin i karnitin – hranljive materije prisutne u životinjskim proizvodima – u trimetilamin N-oksid (TMAO), jedinjenje koje inhibira metabolizam holesterola, izaziva agregaciju trombocita i zgrušavanje krvi, a podstiče aterosklerozu.

U nastojanju da pronađu rešenje za ovo, istraživači sa Univerziteta Florida i američkog Ministarstva poljoprivrede okrenuli su se kori pomorandže, koja je poznata po bogatstvu bioaktivnih komponenti. Pretpostavili su da ekstrakti kore pomorandže sadrže prirodne hemikalije koje mogu sprečiti proizvodnju TMAO i njegovog prekursora, trimetilamina (TMA).

Da bi testirali svoju hipotezu, istraživači su dobili polarne i nepolarne frakcije iz kore pomorandže i pogledali kako one utiču na proizvodnju TMA i TMAO kod miševa. Takođe su izvršili hemijsku analizu obe frakcije da bi identifikovali relevantne bioaktivne komponente.

Istraživači su otkrili da polarna frakcija iz kore pomorandže efikasno reguliše markere povezane sa aterosklerozom i smanjuje TMA i TMAO u plazmi i urinu miševa. Inhibicijski efekat polarne frakcije na formiranje TMA i TMAO bio je nezavisan od promena u mikrobnom sastavu creva. Dok je nepolarna frakcija takođe pokazala inhibitorne efekte, polarna frakcija se pokazala efikasnijom u suzbijanju formiranja TMA i TMAO.

Istraživači su jaču aktivnost polarne frakcije pripisali prisustvu jedinjenja zvanog feruloilputrescin. Feruloilputrescin je pokazao najveću inhibitornu aktivnost protiv cntA/B enzima, koji je odgovoran za proizvodnju TMA. U ćelijskim kulturama, tretman sa polarnom frakcijom iz kore pomorandže takođe je smanjio ekspresiju monooksigenaze 3 (FMO3) koja sadrži flavin, enzim koji pretvara TMA u TMAO.

Ovi nalazi pokazuju značajan potencijal kore pomorandže u prevenciji srčanih bolesti. Jedan od autora studije primetio je da njihovo istraživanje naglašava neprepoznati potencijal feruloilputrescina i sugeriše da se kore od pomorandže, koje se često odlažu kao otpad u industriji citrusa, mogu prenameniti u vredne sastojke koji unapređuju zdravlje, kao što su suplementi ishrani ili sastojci hrane.

Kako da unesete kore od pomorandže u ishranu?

Kora pomorandže je neverovatno svestran sastojak koji možete lako dodati raznim receptima. Pored fitonutrijenata koji podržavaju zdravlje, kora pomorandže je dobar izvor provitamina A (prekursora vitamina A), vitamina B1 (tiamin), vitamina B2 (riboflavin), vitamina B6 (piridoksina), vitamina B9 (folata), vitamina C , kalcijuma i dijetalnih vlakana.

Kora pomorandže se može jesti sama (zašećerena), dodati u pića i deserte ili koristiti za aromatiziranje jela.

Evo još nekoliko načina na koje možete koristiti kore od pomorandže u kuhinji:

  • Za pečenje kolačića ili kolača
  • Pospite koricu pomorandže na salate, ovsene pahuljice…
  • Pomešajte koricu pomorandže sa krupnom morskom solju da napravite so od pomorandže (možete da koristite ovo da začinite povrće, pirinač, supu…)
  • Sameljite i osušite kore pomorandže i pomešajte sa listovima čaja i začinima
  • Dodajte kore od pomorandže u pečena jela ili ih koristite za punjenje piletine
  • Koristite kore od pomorandže da napravite marmeladu
  • Kore narandže stavite nekoliko dana u vodku da biste napravili orančelo