NEOČEKIVANO DEJSTVO

Lek za razređivanje krvi nije efikasan protiv svih zmijskih otrova, ali mogao bi biti jeftiniji i fleksibilniji od postojećih antiotrova.

Lek koji se obično propisuje za razređivanje krvi može se uspešno koristiti kao jeftin protivotrov za ujed kobre, otkrio je tim naučnika sa sedištem u Australiji, Kanadi, Kostariki i Velikoj Britaniji.

lek za razređivanje

Ugrizi zmija godišnje ubiju oko 138.000 ljudi, uglavnom u siromašnijim ruralnim područjima u siromašnim zemljama u Africi, južnoj i jugoistočnoj Aziji.

Kod više od 400.000 onih koji prežive razvija se nekroza, kada tkivo oko mesta ujeda izumre i pocrni.

Najveći broj ujeda zmije u Africi i Indiji dolazi upravo od kobri, a heparin može da neutrališe toksine koji izazivaju nekrozu u otrovu kobri.

Lek nije efikasan protiv svih zmijskih otrova – ali naučnici kažu da bi mogao biti jeftiniji i fleksibilniji od postojećih antiotrova, od kojih mnogi deluju samo protiv jedne vrste zmija i ne mogu da spreče nekrozu.

Pošto je lek već testiran na miševima, sledeći korak će biti ispitivanja na ljudima.

Globalna borba

Rukovodilac studije, profesor Greg Nili, sa Univerziteta u Sidneju, kaže: „Naše otkriće bi moglo drastično da smanji užasne posledice nekroze uzrokovane ujedima kobre – a takođe bi mogao da usporiti otrov, što bi moglo da poboljša stopu preživljavanja.“

„Biološki agensi kao što su otrovi i toksini zahtevaju izvesnu saradnju sa molekulima u telu domaćina, tako da je cilj naše studije bio da identifikujemo šta to kod ljudi stupa u interakciju sa otrovom da bi se razvila nekroza i došlo do smrtnog ishoda.“

„Ono što otkrivamo je da kada uzimamo različite otrove od veoma različitih vrsta zmija, postoji mali broj načina na koje oni stupaju u interakciju sa ljudskim ćelijama.“

„Jedna od sjajnih stvari iz perspektive nauke je to što mislimo da možemo identifikovati četiri ili pet različitih načina na koje otrovi u celini stupa u interakciju sa ćelijama – a zatim možemo da napravimo univerzalne protivotrove koji mogu da blokiraju veliku grupu zmijskih vrsta“, veruje prof. Nil.

„Nadamo se da novi protivotrov kobre koji smo pronašli može pomoći u globalnoj borbi za smanjenje smrtnosti i povreda od ujeda zmije u nekim od najsiromašnijih zajednica na svetu“.

Doživotni invaliditet

Glavna autorka studije, doktorand Tian Du, takođe sa Univerziteta u Sidneju, nazvao je ovo otkriće velikim korakom napred.

„Heparin je jeftin, sveprisutan i esencijalni lek na listi Svetske zdravstvene organizacije“, nagašava Duova.

„Nakon uspešnih ispitivanja na ljudima, mogao bi se relativno brzo uvesti kao jeftin, bezbedan i efikasan lek za lečenje ujeda kobre.“

Još jedan od naučnika, direktor Centra za istraživanje i intervencije ugriza zmija u Liverpulskoj školi za tropsku medicinu, profesor Nikolas Kejsvel, naglašava da su ujedi zmija i dalje najsmrtonosniji od svih tropskih bolesti, a da taj problem pogađa prevashodno ruralne siromašne krajeve.

„Naši nalazi su uzbudljivi jer su trenutni antiotrovi u velikoj meri neefikasni protiv teškog lokalnog trovanja, što uključuje bolno progresivno oticanje, stvaranje plikova i/ili nekrozu tkiva oko mesta ujeda, što često dovodi do gubitka funkcije udova, amputacije i doživotnog invaliditeta“ ističe profesor Kejsvel.

Izvor: RTS