ELIKSIR MLADOSTI

Naučnici su miševima dali lek koji im je uspešno produžio životni vek za 25 odsto, a stručnjaci se nadaju da bi isti metod mogao da pomogne u usporavanju starenja kod ljudi.

Tretirani miševi dobili su nadimak „ostareli supermodeli“ zbog svog mladalačkog izgleda. Bili su zdraviji, jači i imali manje raka među miševima koji nisu dobijali lek.

lek miševima

Lek se već testira na ljudima, ali se još ne zna da li će imati isti efekat kao na životinje.

Naučnici iz laboratorije MRC Medical Science Laboratory na Imperial College London i Duke-NUS Medical School u ​​Singapuru, istraživali su protein interleukin-11, čiji se nivoi povećavaju tokom starenja, što doprinosi većem nivou upalnih procesa. Naime, stručnjaci smatraju da on sadrži nekoliko bioloških prekidača koji kontrolišu tempo starenja.

Dva eksperimenta

Uradili su dva eksperimenta. U prvom su genetski modifikovali miševe tako da više ne mogu da proizvode interleukin-11. Tokom drugog, čekali su da miševi budu stari 75 nedelja (što je otprilike ekvivalentno ljudskoj starosti od 55 godina), a zatim su im redovno davali lek koji uklanja pomenuti protein iz njihovih tela.

Rezultati istraživanja su pokazali da je životni vek miševa produžen za 20 do 25 odsto u zavisnosti od eksperimenta i pola miševa. Iako stari laboratorijski miševi često umiru od raka, oni kod kojih je uklonjen interleukin-11 nisu tako često razvili rak.

Životinje su takođe imale poboljšanu funkciju mišića, bile su mršavije i imale su zdravije krzno. Ali pitanje je šta bi se desilo kada bi se ista metoda primenila na ljude, piše BBC.

„Lek bi mogao biti bezbedan za upotrebu“

Naime, interleukin-11 igra ulogu u ranoj razvojnoj fazi života. Oni koji su rođeni bez sposobnosti da proizvode ovaj protein imaju probleme sa zglobovima, nicanjem zuba, ožiljcima i formiranjem kostiju u lobanji. Naučnici veruju da interleukin-11 igra negativnu ulogu u podsticanju starenja tokom odraslog doba čoveka.

Lek, ili antitelo koje napada interleukin-11, trenutno se testira na pacijentima sa plućnom fibrozom, tokom koje se formiraju ožiljci na plućima, što otežava disanje. Klinički naučnik Stjuart Kuk sa Univerziteta Imperijal koledža u Londonu navodi da dosadašnji podaci pokazuju da bi lek mogao biti bezbedan za upotrebu.

Istraživanje pod nazivom Inhibition of IL-11 signalling extends mammalian healthspan and lifespan objavljeno je u časopisu Nature.