U OGROMNOJ KONKURENCIJI

Treću godinu zaredom, ovaj grad je proglašen za najpoželjniji kad je reč o životu u njemu, a prema Economist Intelligence Unit-u.

Godišnji izveštaj, koji ima za cilj da pokaže koliko je neki grad najpoželjniji za život, ispitao je 173 grada širom sveta na osnovu 30 indikatora organizovanih u pet kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura.

najpoželjniji grad

Podstaknut svojim savršenim rezultatima za stabilnost, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i infrastrukturu, Beč je predvodio ovogodišnju listu, a prate ga zapadnoevropske zemlje: Kopenhagen, Danska, na drugom mestu i Cirih, Švajcarska, na trećem.

Ukupni rezultat Beča je bio manji u kategorijama kulture i životne sredine, „zbog nedostatka velikih sportskih događaja“, prema Globalnom indeksu kvaliteta života (EIU) za 2024.

„EIU indeks je delimično porastao tokom prošle godine. Pad stabilnosti i infrastrukture u brojnim gradovima u naprednim ekonomijama nadoknađen je strukturnim poboljšanjima u zdravstvu i obrazovanju u nekoliko gradova na tržištima u razvoju“, navodi se u izveštaju.

10 najpoželjnijih gradova na svetu, prema EIU:

Beč, Austrija
Kopenhagen, Danska
Cirih, Švajcarska
Melburn, Australija
Kalgari, Kanada
Ženeva, Švajcarska
Sidnej, Australija
Vankuver, Kanada
Osaka, Japan
Okland, Novi Zeland

Četiri azijsko-pacifička grada ušla su u ovogodišnjih 10 najboljih: australijski gradovi Melburn i Sidnej, kao i Osaka u Japanu i Okland na Novom Zelandu.

Melburn, Sidnej i Vankuver ušli su u prvih 10 ove godine, ali su pali „usred značajnog manjka dostupnosti stanova“, saopštio je EIU. Iz istog razloga, Toronto je ove godine pao na 12. mesto, nakon što je u prethodne dve godine bio među 10 najboljih.

Zapadna Evropa je bila region sa najboljim učinkom za život na globalnom nivou, sa ukupnim rezultatom 92 od 100. Međutim, on je opao od prošle godine zbog porasta protesta i kriminala, što je uticalo na kategoriju stabilnosti, navodi se u izveštaju.

Severna Amerika je bila drugi najbolji region, sa prosečnim rezultatom od 90,5 od 100, i najvišim rangom za obrazovanje. Tekuća stambena kriza u Kanadi uticala je na infrastrukturne rezultate u regionu, rekao je EIU.

Azija

Azijski gradovi nastavljaju da rastu u svojim rezultatima za život na globalnom nivou. Posebno, Hong Kong je zabeležio najveći skok u ovogodišnjoj studiji, popevši se sa 61. mesta na 50. mesto u rangu, piše CNBC Make It.

„Iako se nije baš vratio na rezultate pre 2019. godine, politički pejzaž Hong Konga se stabilizovao, a rizici od prekida masovnih protesta sada su zanemarljivi“, navodi EIU.

„Zakon o nacionalnoj bezbednosti i lokalni propisi koji su uvedeni ranije 2024. godine vratili su političku stabilnost, ali ova promena rezultata odražava ogromnu trgovinu u odnosu na civilno društvo u Hong Kongu, o čemu svedoči opadajući rezultat grada u našem odvojeno objavljenom Indeksu demokratije“, saopštio je EIU.

10 najpoželjnijih gradova u Aziji:

Melburn, Australija (4. u svetu)
Sidnej, Australija (7.)
Osaka, Japan (9. )
Okland, Novi Zeland (10.)
Adelejd, Australija (11.)
Tokio, Japan (14.)
Pert, Australija (15.)
Brizbejn, Australija (16.)
Velington, Novi Zeland (20.)
Singapur, Singapur (26.)

Veliki skok zabeležio je i Singapur, koji je zauzeo 26. mesto na svetu, i bio je drugi najveći uzlazni put u poslednjih 12 meseci. Mala nacija jugoistočne Azije postigla je savršenu 100 u kategoriji zdravstvene zaštite.

Japanski gradovi Osaka i Tokio takođe su se našli na listi 10 najboljih za Aziju.

„Kao najnaseljeniji među 20 najboljih gradova, Tokio zaslužuje dodatnu zaslugu jer je u stanju da održi visoke standarde pružanja javnih usluga i bezbednosti u ogromnoj populaciji“, saopštio je EIU.

Indijski gradovi su opali u rezultatima za život, delimično zbog lošeg kvaliteta vazduha u zemlji.

„Razvoj infrastrukture je takođe prioritet za vladu, ali s obzirom na veličinu i geografiju zemlje, biće potrebno vreme da se poboljša“, navodi EIU.

Izvor: BIZLife