PUTOVANJE

Pasoši kao putne isprave mogu da imaju svoju moć u zavisnosti iz koje države su, ali se i taj trend menja tokom godina.

Američki pasoši, na primer, nemaju snagu kao što su imali ranije, dok pasoši nekih drugih zemalja u međuvremenu jačaju.

pasoši

Građani Singapura, grada-države u jugoistočnoj Aziji, imaju bezvizni pristup rekordnih 195 globalnih turističkih destinacija, od mogućih 227 — u skladu sa globalnim trendovima ka dostupnosti međunarodnih putovanja.

„Opšti trend u poslednje dve decenije bio je ka većoj slobodi putovanja, pri čemu se globalni prosečan broj destinacija kojima putnici mogu pristupiti bez viza skoro udvostručio sa 58 u 2006. na 111 u 2024. godini“, rekao je Kristijan H. Kaelin, predsednik kompanije „Henli & Partneri“, navodi se u saopštenju.

„Međutim, globalni jaz u mobilnosti između onih na vrhu i na dnu indeksa sada je veći nego što je ikada bio, a prvorangirani Singapur može da pristupi rekordno 169 destinacija više bez viza nego Avganistan.“

Američki pasoš sve slabiji

Sjedinjene Države su treću godinu zaredom pale u rangiranju indeksa pasoša: američki pasoši su sada osmi po snazi, sa bezviznim pristupom većem delu Evrope, Australije i Latinske Amerike. Veliki delovi Afrike i Azije, međutim, zahtevaju da Amerikanci dobiju vize pre ulaska na svoje granice. Pre deceniju, Amerikanci su imali najmoćnije pasoše na svetu, ali je njihov pristup putovanju stalno opadao poslednjih godina.

Siromašnije zemlje se i dalje suočavaju sa oštrijim ograničenjima putovanja od svojih bogatijih vršnjaka. Značajno je da se sedam od 10 najboljih zemalja koje dobijaju najviše odbijenih šengenskih viza nalaze u Africi.

„Afrikanci se suočavaju sa trostrukim udarom: manjom snagom pasoša, višim stopama odbijanja viza i, posledično, ograničenom ekonomskom mobilnošću“, napisao je Mehari Tadele Maru, pomoćni profesor na Školi za transnacionalnu upravu pri Evropskom univerzitetskom institutu, u izveštaju „Henli i Partneri“.

Ukratko, najsiromašniji pojedinci se suočavaju s najvećim poteškoćama kada žele da putuju ili se presele u prosperitetnije zemlje.

Proverite koje zemlje imaju najmoćnije pasoše — a koje najslabije pasoše.

Pakistan je izabran za peti najslabiji pasoš na svetu. Pakistanci mogu putovati na 33 globalne destinacije bez potrebe za vizom, zatim slede: Jemen, Irak, Sirija i konačno Avganistan, kao najslabiji pasoš na svetu.

Dok sa druge strane, Španija, Nemačka, Francuska, Italija i Japan, dele drugo mesto najjačih pasoša na svetu, a prvo mesto sada već standardno pripada Singapuru.

Izvor: Blic