UNIVERZALNA TEMA

Multimedijalni performans „Pletilja“ koristi kombinaciju muzike, glume i video estetike kako bi ispričao priču prisutnu u emotivnim odnosima.

Kreatori i autori audio-vizuelnog performansa „Pletilja“ su Olivera Bjelić i Milisav Rosić.

pletilja

Tekst, gluma, snimanje, montaža, kao i sam proces stvaranja, podjednako su delo oboje i sve samostalno rade u sopstvenoj produkciji. Vokal u pozadini samostalno donosi Olivera Bjelić.

Snimanje kadrova i scena, kao i rađanje same ideje, počinje u martu 2024. godine. Video obrađuje temu ljubavi i toksičnih odnosa, prikazujući kako Pletilja može biti svako od nas u nekom trenutku, te kako je važno osvetliti taj arhetip i model ponašanja, kako bi se ova univerzalna tema više pokrenula.

Šteta koju takvi odnosi proizvode može dovesti do raznih posledica.

Važno je napomenuti da Pletilja može biti i ženskog i muškog pola, ali za potrebe snimanja i same estetike, kao i zbog činjenice da su autori sve sami radili, odlučeno je da ženske ruke budu u ulozi koja im je data.

Na kraju ostaje poruka „Ljubav mora biti slobodna“ da bi uopšte počivala na zdravim principima.

Multimedijalni performans „Pletilja“ koristi kombinaciju muzike, glume i video estetike kako bi ispričao priču prisutnu u emotivnim odnosima, gde je jedna osoba žrtva manipulatora. Manipulator, povlačeći konce, suptilno i podlo maltretira žrtvu, ciljajući njenu dušu i slobodu. Osoba koja vrši nasilje, ulazeći u arhetip pletilje, sprovodi destrukciju koja je ponekad gora i od fizičkog nasilja.

Moto performansa, „Ljubav mora biti slobodna,“ ističe da svaka osoba ima pravo na slobodu izbora svog partnera i da ne treba zadržavati nekoga manipulativnim igrama. Ponekad je bolje pustiti osobu odmah nego ostati u toksičnom odnosu zbog same iluzije da se osoba može promeniti na bolje, jer zadržavanje samo hrani lažnu sliku i vodi do kratkotrajnog života u laži čije posledice traju veoma dugo.

Isto tako, ljubav mora biti slobodna da osoba, kada pusti nekoga iz života, ne dozvoljava lažima i igrama povratak osobe koja nije našla ono što je tražila na drugoj strani. Treba sebi dati slobodu da stvori nove prilike i sopstveni odabir, bez otrovnih strelica. Totalna sloboda za nastavak života je ključna.