SPREČITI TRAGEDIJU

Sindrom zaboravljene bebe često ima tragične posledice, jer se odnosi na to da roditelji slučajno ostave malo dete u zaključanom automobilu.

Sa visokim temperaturama poslednjih godina stižu nam i vesti o smrti mališana koje su roditelji slučajno zaboravili u automobilu na suncu. Iako smo skloni da takve roditelje odmah osudimo i nazovemo raznim imenima, istraživanja su pokazala da ovako nešto može da se desi svakome od nas, pa je čak i dobilo ime – sindrom zaboravljenog deteta (bebe).

sindrom zaboravljene bebe

Iako se sindrom zaboravljene bebe može pojaviti u bilo koje doba godine, posebno je smrtonosan od aprila do septembra. U toplom prolećnom ili letnjem danu, automobil može da se zagreje do opasne temperature za samo deset minuta. Smrt od hipertermije je zvaničan medicinski razlog smrti dece u ovim slučajevima.

Mala deca, starije osobe i osobe sa invaliditetom koje su ostavljene same u vozilu imaju veći rizik od toplotnog udara u parkiranim vozilima. Pored dečje nemogućnosti da izađu iz sedišta, ili da otključaju vrata automobila, dečija tela se pregrevaju tri do pet puta brže od odraslih. Nadalje, vrući automobili su primarni uzrok smrti dece mlađe od 14 godina bez sudara.

Šta je sindrom zaboravljene bebe?

Sindrom zaboravljene bebe odnosi se na ono što dovodi do toga da roditelji slučajno ostave bebu ili malo dete u zaključanom automobilu, i često ima tragične posledice. On se često javlja kada se roditelji fokusiraju na buduće zadatke umesto na trenutak u kom su. Ovaj način razmišljanja može biti izuzetno opasan za bebu koja je tiha ili spava.

Ne postoji neki specifičan profil roditelja koji zaborave svoje dete u autu. Sindrom zaboravljene bebe pogađa roditelje svih rasa, pola, prihoda i nivoa obrazovanja, kao i temperamenta ličnosti. Zaboravljanje deteta u autu se najčešće dešava kada roditelj ima promenu u dnevnoj rutini ili rasejano obavlja više zadataka dok je dete u autu.

U mnogim slučajevima sindroma zaboravljenog deteta iskuse roditelji koji inače ne vode svoje dete u vrtić svakog dana. U ovim slučajevima roditelji voze normalnom rutom bez razmišljanja. Obavljanje zadatka bez razmišljanja naziva se motorička memorija. Kada obavljate aktivnost koristeći motoričku memoriju, to oslobađa prostor u vašem mozgu za razmišljanje o budućim zadacima. Mirnu bebu ili malo dete na zadnjem sedištu lako može zaboraviti roditelj koji je isključen iz trenutka i fokusiran na budućnost.

Izvor: BIZLife