ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA

U autorskom tekstu za list Politika, kineski ambasador u Srbiji Li Ming govori o Pet principa mirnog suživota koji u tradiciji ovog naroda opstaju već sedam decenija.

U Pekingu je 28. juna održana Konferencija povodom 70. godišnjice objavljivanja Pet principa mirnog suživota i tom prilikom okupilo se više od 600 kineskih i stranih gostiju iz više od 100 zemalja.

pet principa

Predsednik Si Đinping prisustvovao je konferenciji i održao važan govor pod nazivom „Prenosimo Pet principa mirnog suživota i zajedno gradimo zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo”. U govoru je sveobuhvatno objasnio duhovnu konotaciju i savremenu vrednost Pet principa, ukazao na pravac izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo u svetskim promenama i poslao snažnu poruku da „globalni jug” stvara bolju budućnost zajedno sa ljudima iz svih zemalja. Kao što je predsednik Si istakao u govoru, nakon izvanrednog putovanja od 70 godina, Pet principa je postalo zajedničko bogatstvo međunarodne zajednice koje zaslužuje da se ceni, nasledi i dalje prenosi.

Godine 1954. Pet principa mirnog suživota je nastalo u istorijskom trenutku kao aktivan odgovor na pozive i izazove vremena. Posle Drugog svetskog rata, oblaci hladnog rata između Amerike i Sovjetskog Saveza proširili su se svetom, a pokreti za nacionalnu nezavisnost i oslobođenje su cvetali. Na ovoj pozadini, tadašnji premijer Kine Džou Enlaj prvi put je predložio pet principa – međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobna neagresija, međusobno nemešanje u unutrašnje stvari, ravnopravnost i obostrane koristi i miran suživot, napuštajući moć i hegemoniju putem poštovanja suvereniteta, prevazilazeći zakon džungle putem jednakosti i obostrane koristi. Na taj način je uspostavljena norma međunarodnih odnosa, tj. zemlje, bez obzira na veličinu, snagu, Istok ili Zapad, treba da poštuju i tretiraju jedna drugu ravnopravno. Godine 1957. bivša Jugoslavija, Indija i Švedska su u UN zajedno predložile nacrt rezolucije koji odražava Pet principa, mirne i dobrosusedske odnose među zemljama, a koji je jednoglasno usvojen u decembru na Generalnoj skupštini UN. Šezdesetih godina Pokret nesvrstanih je usvojio Pet principa kao svoje vodeće principe. Jugoslavija je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, a prvi Samit Pokreta nesvrstanih održan je u Beogradu. Šezdesetih i sedamdesetih godina Francuska, Amerika, Japan i druge zapadne zemlje uspostavile su diplomatske odnose s Kinom na osnovu Pet principa. Pokazano je da Pet principa pruža ispravne smernice za odnose između zemalja s različitim sistemima i istorijsku mudrost za reformu i poboljšavanje međunarodnog poretka.

U proteklih 70 godina Kina nije samo zagovornik, već i odan praktičar Pet principa mirnog suživota. Pod vođstvom Pet principa, Kina čvrsto vodi nezavisnu i mirnu spoljnu politiku, uvek se pridržava koncepta mirnog razvoja, uvek implementira pravi multilateralizam, uvek se pridržava zajedničkih konsultacija, izgradnje i deljenja. Kina jednako tretira druge zemlje, međusobno podržava suverenitet i teritorijalni integritet, promoviše praktičnu saradnju na osnovu jednakosti i uzajamne koristi, čuva svetski mir i stabilnost, pridržava se pravičnosti i pravde, unapređuje izgradnju novog međunarodnog političkog i ekonomskog poretka, poboljšava globalno upravljanje, igra važnu ulogu u prosperitetu i razvoju sveta, posebno zemalja u razvoju.

U današnjem svetu, međunarodni odnosi su složeni, globalnih izazova je sve više, pitanja bezbednosti i upravljanja neprestano se pojavljuju. Deficiti mira, razvoja, bezbednosti i upravljanja se povećavaju, a ljudsko društvo suočava se s izazovima bez presedana. Svet je u velikim promenama i još jednom se nalazi na raskrsnici istorije. Budućnost i sudbina svih zemalja u svetu su tešnje povezane, a vreme zahteva od nas da živimo u harmoniji na osnovu mirnog suživota i izgradimo nove međunarodne odnose s uzajamno korisnom saradnjom u svojoj srži.

Kao najveća zemlja u razvoju i odgovorna velika zemlja u svetu, Kina nastavlja da se pridržava duhovne konotacije Pet principa mirnog suživota, i neprekidno pruža kineska rešenja i kinesku mudrost globalnom upravljanju. Poslednjih godina, Kina je predložila niz inicijativa, kao što su zajednica sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, „Pojas i put”, globalna razvojna inicijativa, globalna bezbednosna inicijativa, globalna civilizacijska inicijativa, koje su dobile široko priznanje i reagovanje zemalja širom sveta. Implementacija ovih koncepata i inicijativa ne samo da promoviše odnose i saradnju između Kine i povezanih zemalja i donosi opipljive koristi narodu svih zemalja, već i daje važan doprinos svetskom miru i razvoju. Pokazalo se da Pet principa mirnog suživota postaje sve svežije i potrebnije tokom vremena i pokazuje veliki praktičan značaj i savremenu vrednost.

U praksi implementacije Pet principa mirnog suživota, saradnja između Kine i Srbije nesumnjivo je najbolji primer. Kina i Srbija imaju veoma duboko prijateljstvo i plodne rezultate saradnje, međusobno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet, čvrsto podržavaju jedna drugu u važnim pitanjima od vitalnog interesa. Ove godine predsednik Si Đinping je uspešno posetio Srbiju, a dvojica šefova država proglasili su izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri. Nedavno je zvanično stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, dajući nove pokretače ekonomskoj i trgovinskoj saradnji dve zemlje. Kina je spremna da zajedno sa svim zemljama u svetu, uključujući i Srbiju, prenosi duhovnu konotaciju Pet principa mirnog suživota, aktivno sprovodi globalnu razvojnu inicijativu, globalnu bezbednosnu inicijativu, globalnu civilizacijsku inicijativu, promoviše dugoročni razvoj međunarodne saradnje i izgradi zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Izvor: Politika.rs