ISTRAŽIVANJE

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Nutrition and Metabolism istraživači su procenili uzročne efekte koje suvo voće ima na dijabetes tipa 2.

Suvo voće je postalo popularno među ljudima koji traže zdravije alternative grickalicama. Međutim, pojavila se zabrinutost u vezi sa sadržajem šećera u vezi sa dijabetesom.

suvo voće

Dijabetes tip 2 predstavlja značajan izazov za javno zdravlje zbog povezanosti sa komplikacijama kao što su oštećenje nerava, kardiovaskularne bolesti i disfunkcija bubrega. Uključivanje sušenog voća u ishranu za osobe sa dijabetesom tip 2 je složeno pitanje koje izaziva oprez.

Suvo voće sadrži esencijalne hranljive materije poput vlakana, vitamina i minerala, obogaćujući uravnoteženu ishranu. Međutim, šećeri u sušenom voću se brzo oslobađaju u krvotok, izazivajući skokove u postprandijalnoj glikemiji, što bi moglo biti izazov za one koji teže stabilizaciji nivoa glukoze.

Međutim, došlo je do pomeranja u ovoj perspektivi, jer se suvo voće sada prepoznaje zbog nivoa vlakana, mikronutrijenata i minimalnog sadržaja masti u odnosu na sveže voće. Studije na životinjama i randomizovana kontrolisana ispitivanja sugerišu potencijalnu korist sušenog voća kod kardiovaskularnih bolesti. Ipak, podaci o povezanosti između dijabetesa tip 2 i unosa sušenog voća su ograničeni.

O studiji

U ovoj studiji istraživači su procenili potencijalne uzročne veze između unosa sušenog voća i dijabetesa tip 2. Ova studija sa dva uzorka koristila je zbirnu statistiku studije asocijacije na nivou genoma. Podaci o unosu sušenog voća dobijeni su iz studije koja je uključivala preko 500.000 učesnika iz Velike Britanije. Učesnici su posetili lokalne centre za evaluaciju kako bi pružili relevantne podatke putem upitnika ili antropometrije.

LiverMix kapsule maslačka i čička za jetru i creva priroda na dar

Informacije o učestalosti uzimanja sušenog voća prikupljene su putem upitnika. Podaci o dijabetesu tip 2 su izvedeni iz preko 61.700 slučajeva. Tim eksperata je pregledao polimorfizme pojedinačnih nukleotida povezane sa unosom sušenog voća kao instrumentalne varijable. Instrumentalne varijable su morale biti snažno i isključivo povezane sa izloženošću (unos sušenog voća) i nezavisne od zbunjujućih faktora.

Nalazi

Istraživači su identifikovali 43 polimorfizama pojedinačnih nukleotida koji su bili snažno povezani sa unosom sušenog voća. Od njih 43, 36 je odabrano za instrumentalne varijable nakon što su isključene one povezane sa zbunjujućim faktorima. F-statistika ovih instrumentalnih varijabli bila je 15,39, što ukazuje na snažan potencijal za predviđanje nivoa unosa. Sve instrumentalne varijable su bile snažno povezane sa izloženošću nego sa ishodom (dijabetes tip 2). Uočena je uzročna veza između unosa sušenog voća i dijabetesa tip 2.

Zaključci

Studija je ispitivala uzročnu vezu između unosa sušenog voća i razvoja dijabetesa tip 2. Nalazi su naglasili da je unos suvog voća povezan sa smanjenim rizikom od nastanka tog tipa šećerne bolesti. Različiti mehanizmi mogu potencijalno da objasne ovu povezanost. Specifični sastojci sušenog voća potencijalno mogu ublažiti rizik od dijabetesa tip 2. Na primer, karotenoidi pokazuju antioksidativna svojstva, a zabeleženo je da je povećan unos karotenoida u korelaciji sa smanjenim rizikom od pojave ovog tipa dijabetesa.

Suvo voće takođe sadrži značajne nivoe beta-karotena, koji štiti od razvoja dijabetesa tip 2. Takođe sadrže različite flavonoide povezane sa poboljšanim metabolizmom glukoze i osetljivošću na insulin.