LISTOVI, SEME I KOREN

Celer je prilično zapostavljena biljka u našoj kuhinji, iako sadrži komponente koje se aktivno bore protiv nekoliko tipova raka.

Celer je hranljivo povrće koje može da učini čuda za vaše zdravlje kada se uključi u dobro izbalansiranu ishranu. Prepun moćnih jedinjenja koja poseduju izuzetna svojstva, celer može pomoći u održavanju zdravlja srca i efikasno se boriti protiv različitih vrsta raka.

celer protiv raka

Celer (Apium graveolens) je niskokalorično povrće sa dugim, vlaknastim stabljikama koje možete jesti sirovo ili kuvano. Uprkos velikom sadržaju vode, celer ima hranljivu moć i snažne antioksidante koji mu daju dva izuzetna svojstva kao podršku zdravlju.

Prema studijama na životinjama i ljudima, jedenje celera može pomoći u prirodnom snižavanju krvnog pritiska i takođe u borbi protiv različitih vrsta raka.

Omiljen među kontrolorima telesne težine, celer ima veoma nizak broj kalorija – dve stabljike sadrže samo 15 kalorija. Ovo nije iznenađujuće, jer se celer sastoji od skoro 95 odsto vode. Uprkos tome, celer je odličan izvor esencijalnih hranljivih materija, kao što su dijetalna vlakna, vitamini A, B5, B9, C i K, kalcijum, gvožđe, molibden, kalijum i magnezijum. Sve ovo, zajedno sa visokim sadržajem vode, čini celer savršenom hranom za užinu koja savršeno hidrira organizam tokom vrelih letnjih meseci.

Istraživanja pokazuju da celer sadrži obilje korisnih fitonutrijenata koji stoje iza njegovih antiinflamatornih, antioksidativnih, antifungalnih, antibakterijskih, diuretičkih, antihipertenzivnih i antikancerogenih svojstava.

Neke od aktivnih komponenti celera koje su istaknute u studijama su apigenin, luteolin, apiuman, krizoeriol, kumarin, ftalidi, poliacetileni, perilil alkohol i d-limonen. Sve ove komponente mogu se naći u listovima, semenkama i korenu celera.

Celer i njegova svojstva u borbi protiv raka

Antikancerogene aktivnosti ekstrakta celera su takođe dobro dokumentovane. Na primer, nedavna studija objavljena u časopisu „Bioinformation“ izvestila je da ekstrakti iz različitih delova celera, kao što su lišće i seme, pokazuju citotoksične (oštećuju ili uništavaju ćelije) aktivnosti protiv malignih ćelijskih linija raka jetre pacova i ljudskih pluća.

U studijama na životinjama otkriveno je da ekstrakt semena celera, koji sadrži luteolin, inhibira rak jetre i želuca. Antikancerogena svojstva luteolina mogu se pripisati njegovoj sposobnosti da se angažuje sa višestrukim molekularnim ciljanim mestima i modifikuje različite signalne puteve u tumorskim ćelijama.

Druge studije su otkrile da luteolin može da izazove apoptozu (programiranu ćelijsku smrt) u ćelijama oralnih karcinoma; promoviše zaustavljanje ćelijskog ciklusa u ćelijama raka debelog creva; inhibira signalizaciju IGF-1 receptora u ćelijama raka prostate (na taj način sprečava rast raka i metastaze); i usporava širenje karcinoma dojke, debelog creva, pluća, prostate, jetre, kože, pankreasa, usta i želuca.

Pokazalo se da apigenin u listovima celera izaziva apoptozu u ćelijama karcinoma ljudske kože, štitne žlezde, želuca, jetre, debelog creva, grlića materice i prostate, kao i da sprečava migraciju i invaziju ćelija kancera jajnika. Studije na životinjama takođe otkrivaju da perilil alkohol u semenu celera može potisnuti rast i metastaze i estrogenskih receptora ER+ i ER- ćelija raka dojke kod žena.