KOLIKO SU OPASNI?

Naučnici su koristili metagenomsku analizu kako bi katalogizovali oko 50 puta više informacija o virusima iz glečera nego ikad pre.

Naučnici su iskopali 1.700 drevnih virusa iz tibetanskog glečera, otkrivajući zamrznutu istoriju virusa koja bi mogla da preoblikuje naše razumevanje klimatskih promena i pandemija.

glečera

U zapanjujućem otkriću, naučnici su otkrili preko 1.700 drevnih virusa zarobljenih duboko u glečeru Gulija na tibetanskoj visoravni. Ti virusi, očuvani u ledu i do 41.000 godina, pronađeni su u 300 metara dugom ledenom jezgru izvađenom iz te ogromne ledene kape.

Novoidentifikovani virusi, od kojih je većina nepoznata nauci, preživeli su već nekoliko klimatskih promena u istoriji. To izaziva zabrinutost da bi topljenje leda moglo da oslobodi dosad neviđene patogene i potencijalno izazove nove pandemije.

Viralan video i bura na društvenim mrežama

Ubrzo nakon objave studije, influenser Chris ‘Ludacris’ Bridges izazvao je buru na društvenim mrežama objavivši video kako pije netretiranu otopljenu vodu s glečera na Aljasci. Video koji je postao viralan na Instagramu i TikToku naterao je mnoge da se zabrinu oko rizika ispijanja takve vode. Međutim, glaciolog je uveravao da je ‘on potpuno dobro’, ističući da je voda iz toka glečera ‘otprilike najčištija voda koju ćete ikada dobiti’, prenosi Daily Mail.

Iako zabrinutost javnosti o otopljenoj vodi s glečera nije potpuno neutemeljena, ranije su se patogeni pojavljivali iz topljenja permafrosta, poput izbijanja antraksa u Sibiru 2016. godine. Srećom, novopronađeni virusi iz glečera na tibetanskoj visoravni nisu pretnja ljudima. Oni mogu da zaraze samo arheje i bakterije, ali ne i životinje, biljke ili ljude.

Potencijalna veza između virusa i klimatskih promena

Naučnici sa američkog Državnog univerziteta Ohajo, koji su vodili studiju, bušili su preko 300 metara duboko u glečer, stvarajući jezgro leda segmentirano u devet delova u rasponu starosti od 160 do 41.000 godina. Koristili su metagenomsku analizu kako bi katalogizovali oko 50 puta više informacija o virusima iz glečera nego ikad pre.

Videli smo jasne pomake u virusima koji su postojali u hladnijoj klimi u odnosu na topliju klimu, rekao je Metju Saliven, mikrobiolog uključen u studiju, koja je objavljena u časopisu Nature Geosciences.

Ovo barem ukazuje na potencijalnu vezu između virusa i klimatskih promena, dodao je njegov kolega Ži Ping Žong.

Izvor: Zimo