KONTRAKCIJA MIŠIĆA

Kratkotrajno uvlačenje stomaka ne predstavlja nikakvu opasnost, ali ako se to radi stalno onda negativno utiče na unutrašnje organe.

Ako ste uvlačili stomak da bi izgledali vitkije, to nije rešenje, jer postoji opasnost od ozbiljnih fizičkih posledica, smatraju lekari dr Kristof Špeht i ortoped dr Bernd Saur.

uvlačenje stomaka

Tanak struk, ravan stomak i savršeno telo su ideali sveta mode i društvenih mreža koji stvaraju model ponašanja među svim starosnim grupama. Pritisak da se uskladite sa takvim shvatanjem lepote može biti veliki.

Mnogi ljudi verovatno ne razmišlja o tome da uvlači stomak dok se fotografiše kako bi sakrili neželjeno salce. Ali ako to radite može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Šta se dešava sa telom?

Kada se sredina tela svesno uvuče, trbušni mišići se zatežu i gornji deo tela deluje ravnije. Međutim, zapremina tela ostaje ista. To znači da su organi izbačeni iz svog normalnog položaja i rašireni gore-dole.

Dijafragma je komprimovana prema gore, sužavajući tako grudnu šupljinu. Ovo nema ozbiljnih posledica po srce, ali se smanjuje zapremina pluća. Prema donjoj polovini tela, pritisak na karlično dno se povećava, zbog čega mišići dna karlice pate.

Špeht kaže da kratkotrajna kontrakcija stomaka ne predstavlja nikakvu opasnost, to je više vežba mišića. Ali ako to radite stalno, onda jačate trbušne mišiće, ali istovremeno negativno utičete na važne unutrašnje organe“, rekao je on.

On objašnjava da stalno uvlačenje stomaka dovodi do otežanog disanja ili češćih udisaja manje zapremine. Kao rezultat toga, delovi pluća više nisu ventilisani, što dovodi do pogoršanja funkcije pluća. Pored toga, ne treba potcenjivati povećan pritisak na mišiće karličnog dna, posebno kod žena.

„U najgorem slučaju može da dovede do inkontinencije, bar u srednjim i starim godinama“, upozorava Špeht.

Saur smatra da je trend uvlačenja stomaka nezdrav. Stalno uvlačenje stomaka dovodi do skučenog i nefiziološkog položaja, tako da kretanje tečnosti više nije moguće.

„To utiče na celu preostalu noseću strukturu torza“, kaže Saur.

Osim što otežava disanje, stalno uvlačenje stomaka negativno utiče na funkciju kičme i mišića. Kratkoročno i srednjoročno, mogu se očekivati bolne blokade u trupu i ograničeno kretanje.

„Očekuje se trajno oštećenje držanja“, upozorava doktorka, koja je zaključila dodajući da postoje potencijalne psihološke posledice redovnog zatezanja stomaka.

Izvor: N1