ŠTETNO PREJEDANJE

„Informacijska dijeta“ je izraz koji je iskoristio da bi skrenuo pažnju na redukovanje informacija koje su nam potrebne u poplavi istih svakog dana.

Izraelski istoričar Juval Noah Harari, poznat pre svega po međunarodnom bestseleru „Sapiens: Kratka istorija čovečanstva“, poziva na smanjenje upotrebe informacija i kaže da je „informacijska dijeta“ u svetlu aktuelne poplave informacija neophodna čitavom svetu.

informacijska dijeta

„Informacije su poput hrane. Treba nam da preživimo, ali prejedanje može biti štetno. Isto vrijedi i ako smo stalno pretrpani informacijama“, rekao je za magazin Stern, prenosi nemačka agencija dpa.

„Moramo izdvojiti vremena da obradimo stvari, razumemo ih i uđemo dublje u njih. Mislim da je svetu potrebna neka vrsta informacijske dijete.“

Više informacija ne mora nužno dovesti do većeg znanja i razumevanja, već možda upravo suprotno, budući da je i danas i u prošlosti većina informacija u opticaju neistinita, rekao je Harari.

Naglasio je kako današnja prezasićenost informacijama dovodi do toga da ljudi više ne slušaju jedni druge i teško se slažu s činjenicama. „Zapravo, trebalo bi da kažemo: Budite oprezni! Razlikujte štetne od korisnih informacija!“

Upozorenja za informacije kao za čips

Oznake upozorenja za informacije slične onima na kutijama cigareta ili kesama čipsa mogle bi pomoći ljudima, predlaže autor najprodavanijih knjiga.

„Na ovim oznakama stoji da čips sadrži 40 odsto masti, šećera i veliku količinu soli. Čips i dalje možete jesti, ali svesni ste šta s tim radite. TikTok video zapisi mogu biti unapred prikazani s upozorenjima, na primer: „Sadrži 40 odsto pohlepe i 20 odsto ljutnje. Ako u tom trenutku odlučim da nahranim svoj mozak takvim sadržajem, barem bih znao u što se upuštam“, smatra autor.

U knjizi „Sapiens: Kratka istorija čovečanstva“, koja mu je donela svetsku slavu, Harari objašnjava kako je čovek preuzeo svet.

U najnovijoj knjizi, naslovljenoj na engleskom „Nexus“, autor predstavlja kako je razmena informacija istovremeno gradila i transformisala svet, te ukazuje na posledice brzog razvoja veštačke inteligencije za čovečanstvo i demokratiju.

Izvor: Seebiz