ZANIMLJIVOSTI

Film „Matriks“ snimljen je 1999. godine, ali i danas predstavlja nedostižni umetnički dojam po mnogim svojim inovativnim rešenjima.

Navešćemo neke od manje poznatih činjenica koje su pratile snimanje i uopšte vezane su za film „Matriks“.

matriks

Obuka kung fua: Glavna glumačka ekipa, uključujući Kianua Rivsa, Lorensa Fišburna, Keri-En Mos i Huga Vivinga, prošla je opsežnu obuku borilačkih veština četiri meseca pre početka snimanja. Trenirali su do deset sati dnevno pod vođstvom koreografa Iuen Voo-pinga, koji u početku nije želeo da radi na filmu, ali je pristao nakon što su braća Vačauski (scenaristi i reditelji filma) insistirali.

Simbolizam koda: Ikonični zeleni kod koji se pojavljuje na ekranu tokom celog filma zapravo je kreiran skeniranjem likova iz japanskog kuvara, čiji je vlasnik Sajmon Vajtli, dizajner produkcije filma. Kod uključuje obrnute znakove i brojeve, koji su kasnije obojeni u postprodukciji.

Uticaj filozofije: Vačauski su bili pod velikim uticajem filozofskih dela kada su pisali scenario. Neki od ključnih uticaja uključuju „Simulakrum i simulacija“ Žana Bodrijara, koja se pojavljuje kao rekvizit u filmu, i koncepte iz Platonove „Alegorije pećine“, koju premisa filma odražava u istraživanju percipirane stvarnosti.

Izbor crvene pilule/plave pilule: Izbor između crvene i plave pilule postao je jedan od najznačajnijih trenutaka u istoriji filma. Zanimljivo je da je crvena pilula korišćena kao metafora za buđenje i viđenje sveta onakvim kakav on zaista jeste, a ovaj koncept je od tada široko prihvaćen u internet kulturi da opiše trenutak otkrivenja ili buđenja.

Neov pasoš: Neov pasoš, koji se nakratko može videti u filmu, ističe 11. septembra 2001. Iako je ovo bilo čisto slučajno, to je zastrašujuća činjenica s obzirom na značaj tog datuma u ​​istoriji.

Povreda Kianua Rivsa: Pre snimanja, Kianu Rivs je bio podvrgnut operaciji zbog dvostepene fuzije vratne kičme, što je počelo da izaziva paralizu njegovih nogu. Ovo je ograničilo njegovu sposobnost da šutira tokom scena borbe, pa su mnogi Neovi pokreti prilagođeni njegovom stanju.

Scena izbegavanja metka: Čuvena scena izbegavanja metaka ostvarena je korišćenjem inovativne tehnike nazvane „vreme metka“, koja je uključivala snimanje 120 kamera raspoređenih u krug oko glumca. Efekat je stvorio usporeni, rotirajući snimak koji nikada ranije nije viđen na filmu i od tada je široko imitiran.

Triniti’s Rooftop Jump: Keri-En Mos je sama izvela akrobaciju sa krovom. Insistirala je na tome da to uradi bez kaskadera, što je uključivalo skakanje preko značajne praznine između zgrada. Ova posvećenost autentičnosti pomogla je da se podigne realizam i intenzitet filma.

Smitove sunčane naočare: Lik Huga Vivinga, agent Smit, ima malo drugačije sunčane naočare od ostalih agenata. Njegove naočare za sunce su agresivnijeg izgleda, simbolizujući izrazitu ličnost njegovog lika i njegovu evoluciju od samo još jednog agenta do lažnog programa sa sopstvenim planom.

Poreklo Neovog imena: Ime „Neo“ je anagram za „Jedan“, naglašavajući njegovu ulogu „Onog“ u Matriks univerzumu. Pored toga, „Neo“ na grčkom znači „novo“, što je u skladu sa njegovom ulogom novog početka ili spasioca u priči.