SISTEM PREKO GRANE

Niz novih pravila uveden je, ali i najavljen u proteklom periodu, a tiču se ulaska i izlaska iz EU, kao i putovanja autobusom i avionom.

Neka pravila su već počela da se primenjuju u EU, dok su druga najavljena u skorijoj budućnosti.

eu pravila

EES i ETIAS

Novi sistem koji je sačinjen iz dva dela – EES i ETIAS tiče se ulaska i izlaska iz EU, a EES bi trebalo bi stupi na snagu 10. novembra.

Sistem ulaska/izlaska (EES) je automatizovani IT sistem za registraciju državljana zemalja koje nisu članice EU, a koji putuju na kraći boravak. EES će stupiti na snagu već od 10. novembra, a podrazumeva registraciju pre ulaska u EU.

Naime, na prelazima će vam, pored pasoša biti zatražen i otisak najmanje četiri prsta, a od vas će tražiti i da vas fotografišu.

Biće potrebno i da popunite formular pre putovanja koji se plaća 7 evra. Ovi formulari su mnoge zbunili, ali dobra vest je to što će umesto vas moći da ih popune agenti.

„I sama procedura je propisala da treće lice, odnosno komercijalni posrednici mogu da popunjavaju formulare putnicima uz razumnu naknadu. Putnici ne moraju da brinu. Oni koji ne mogu, ne žele ili ne znaju da se bave time, da koriste računar ili engleski jezik to neće biti problem, a formularn će biti dostupan i na hrvatskom jeziku“, objašnjava Vladimir Vlaho, član upravnog odbora YUTA za TV Prva.

ETIAS sistem će biti malo komplikovaniji, a podrazumevaće izdavanje dozvole za ulazak u EU. On će stupiti na snagu verovatno od sredine 2025. godine.

ETIAS dozvola za putovanje će važiti tri godine ili dok putna isprava koju ste koristili u prijavi ne istekne. Sa važećom ETIAS dozvolom možete da ostanete u zemljama Evropske unije 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Moraćete da posedujete važeću ETIAS dozvolu za putovanje tokom celog boravka. Možete otići i vratiti se u bilo koje vreme, sve dok poštujete ovo vremensko ograničenje.

Nova pravila na aerodromima

Od 1. septembra stupila su na snagu i nova pravila na aerodromima u EU, kao i na Islandu, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i Norveškoj, a tiču se dozvoljene količine tečnosti u ručnom prtljagu.

Međunarodni savet aerodroma (ACI EUROPE) je izvršio pregled promena u Uredbi EU o bezbednosti u vazduhoplovstvu koja uvodi ozbiljna ograničenja za upotrebu skenera za ručni prtljag na aerodromima u EU, kao i Islandu, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i Norveškoj (deo Evropskog ekonomskog prostora – EEA).

Izmene su posebno usmerene na C3 skenere, najsavremeniju tehnologiju koja podržava najbolje standarde detekcije u klasi, koji su do sada dozvoljavali putnicima da nose tečnosti bez ograničenja.

Aerodromi koji koriste nove skenere C3 obično su omogućavali putnicima da ostave tečnosti i elektronske predmete u svojim torbama dok se skeniraju i uklonili su potrebu za ograničenjem od 100 ml za svaku tečnost, aerosol ili gel, međutim prema novim pravilima moraće da se vrate stari principi kontorle prtljaga i ponovo uvedu ograničenja.

Prtljag u autobusima

Od 1. juna važe i nova pravila vezana za količinu prtljaga prilikom putovanja autobusom.

Novo pravilo podrazumeva da sa sobom možete da nosite jednu torbu do 23 kilograma dok putujete autobusom, međutim to ne važi u svim turističkim agencijama.

Izvor: B92.net