OPREZNO S BOJAMA

Umetnicima koji rade tetovaže i prodavcima se savetuje da izbegavaju korišćenje ili prodaju zaliha ovih mastila.

Proizvođač mastila za tetoviranje „Sierra Stain“ iz Nevade povukao je tri od svojih proizvoda ‘Bloodline’ nakon što su testovi otkrili da sadrže visoke koncentracije bakterija koje bi potencijalno mogle da „predstavljaju zdravstveni problem za potrošače“, prema Upravi za hranu i lekove (FDA).

mastila

Nakon što su prestali sa radom, „Sierra Stain“ i „Bloodline“ više ne proizvode mastila. Ali umetnicima koji rade tetovaže i prodavcima se savetuje da izbegavaju korišćenje ili prodaju preostalog „Carolina Blue“, „All Purpose Black“ i „UV China Pink“ mastila, a sve postojeće zalihe treba bezbedno da se odlože, prenosi Science alert.

U saopštenju o opozivu se navodi da nije zvanično prijavljena nijedna bolest u vezi sa ova tri mastila, ali se takođe napominje da simptomi infekcije kože, kao što su osip ili lezije, mogu biti teški za prepoznavanje i ne mogu se pripisati jednom uzroku.

Kupci koji sumnjaju da je jedno od ovih „Sierra Stain“ mastila možda izazvalo zdravstveni problem, podstiču se da prijave svoj slučaj programu MedVatch FDA.

Testiranje FDA je izazvalo uzbunu: utvrđeno je da su sva tri mastila kontaminirana „visokim koncentracijama mikroorganizama“.

Utvrđeno je da „Carolina Blue“ mastilo sadrži šest vrsta bakterija: Citrobacter braakii, Citrobacter farmer, Pseudomonas fluorescens, Achromobacter xylosoxidans, Ochrobactrum anthropic, i Cupriavidus pauculus. Sve ove bakterije mogu da zaraze ljude, a neke su povezane sa sepsom i upalom pluća, posebno kod osoba sa oslabljenim imunitetom.

Rezultati analize FDA takođe su pokazali da „All Purpose Black“ mastilo sadrži visok nivo bakterija cetobacter senegalensis – vrsta izolovana iz manga u Senegalu i sada se koristi u industriji u proizvodnji sirćeta.

U „UV China Pink“ mastilu pronađene su dve vrste mikroba koja se nalaze u zemljištu i pripadaju rodu Curtobacterium.

Zdravstvene implikacije za ove manje proučavane vrste su manje jasne.

Još u februaru, studija je otkrila da 45 od 54 analizirana mastila za tetoviranje sadrže supstance koje nisu navedene na etiketi, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa potencijalom ovih mastila da predstavljaju pretnje po zdravlje kojih nismo ni svesni.

Zatim su u julu istraživači otkrili da oko trećine mastila za tetoviranje koje se prodaju u SAD sadrži bakterije. Iako nema naznaka da sva ova mastila mogu da izazovu infekcije, svakako se čini da ovde postoji zdravstveni rizik koji treba istražiti.

Treba imati na umu da između 0,5 i šest odsto tetoviranih ljudi doživljava mikrobne infekcije, iako može da bude teško za utvrđivanje da li je to posledica mastila ili ne. Takođe, može biti posledica loših higijenskih standarda i naknadne nege.

Neke infekcije tetovažama mogu dovesti do trajnih ožiljaka, a obaveštenje o opozivu pominje važnost bezbednog i profesionalnog okruženja za izradu tetovaža, na šta kupci treba da obrate veliku pažnju kada biraju umetnika kod kog će se tetovirati.

Izvor: N1