POVODOM NAJPRESTIŽNIJEG PRIZNANJA

Ostvarenje Tesline vizije o upotrebi gravitacije za pokretanje mašina i praktičan doprinos u potrazi za novim visokoefikasnim tehnologijama razlog su da Veljko Milković bude odlikovan Teslinom medaljom.

Kada je nedavno na međunarodnoj konferenciji „Nikola Tesla klubovi i Teslin narod“, koja je početkom jula održana u Beogradu u okviru obeležavanja ovogodišnje manifestacije „Dani Nikole Tesle 2024“, objavljeno da je čuveni pronalazač Veljko Milković iz Novog Sada dobitnik prestižne nagrade „Tesla Spirit Award 2024“, javnost je bila uskraćena za detalje o značaju Milkovićevog doprinosa za praktično očuvanje nasleđa i imena Nikole Tesle (1856–1943), za šta se ovo priznanje dodeljuje već duži niz godina.

milković

Teslina naučna fondacija (TNF) (eng. Tesla Science Foundation) iz Srbije i SAD (www.nikolatesla.org.rshttps://teslasciencefoundation.org), najveća svetska organizacija koja čuva lik i delo Nikole Tesle od zaborava, koje je i dodelila ovu nagradu, saopštila je tada da se ovo priznanje dodeljuje za očuvanje lika i dela Nikole Tesle i da je Veljko Milković jedan od nastavljača i izumitelja koji je uspeo da realizuje jednu od Teslinih vizija.

U obilju informacija o Tesli tih dana, povodom proslave jubileja njegovog rođendana, nije bilo najjasnije za koji tačno doprinos je dobijena ova nagrada i kako je to Milković realizovao Teslinu viziju, zbog čega je i dobio Teslinu medalju i visoko priznanje koje nosi ime jednog od najvećih naučnih umova modernog doba.

Kako se moglo čuti tada na konferenciji, Milković je uspeo da realizuje Teslinu viziju s početka 20. veka o mogućoj upotrebi gravitacije za pogon mašina, što je Milković i postigao jedan vek kasnije, izumom tehnologije pogonskog klatna i uspešno primenjujući istu za rad mašina u vodosnabdevanju, elektroenergetici i teškoj industriji.

Naime, Milkovićevo istraživanje oscilatornog kretanja i primena energije pogonskog klatna, kojima se bavi još od detinjstva, bilo je pre 30-ak godina ohrabreno saznanjem da je Nikola Tesla još početkom 20. veka u svom radu „Problem povećanja ljudske energije“ (1900) najavio mogućnost primene gravitacije za pogon mašina.

„Moguće je, čak je i verovatno, da će se vremenom otvoriti drugi izvori energije, koji su nam sada nepoznati. Možemo čak naći načina da primenjujemo takve sile kao što su magnetizam ili gravitacija za pokretanje mašina, ne koristeći druga sredstva. Takva ostvarenja, iako prilično nestvarna, nisu nemoguća.” – Nikola Tesla.

Ne znajući za ove detalje koje je Tesla izneo, Milković je godinama požrtvovano proučavao efekte oscilacija i mogućnosti praktične primene gravitacione sile. Tako da je jedan vek kasnije od ove Tesline vizije, to upravo i postignuto u velikoj meri, upravo primenom tehnologije sa pogonskim klatnom što potvrđuju merenja i mišljenja naučnika i stručnjaka.

– Nakon brojnih proba, konsultacija i merenja, može se zaključiti da su, u određenim oblastima, elastična klatna u znatnoj prednosti nad rotacionim mašinama. To predstavlja značajnu dopunu u mehanici, a verovatno i šire. …Pored praktičnog aspekta, značajan je i teorijski. I dobri poznavaoci su iznenađeni da je, još uvek, moguće otkriti nešto novo u mehanici, na putu ka dobijanju čiste energije. Tu možda i nije kraj, jer se i neki postulati dovode u pitanje – navodi se u mišljenju dr Slobodana Milovančeva, profesora Univerziteta u Novom Sadu u penziji.

Može nam se ponoviti istorija

Stoga je bitno da nam se ne ponovi istorija, kao što je to bio slučaj sa Nikolom Teslom, i da ne dozvolimo ponavljanje iste greške da ovakva epohalna otkrića budu zapostavljena, kao što je i sam Tesla na kraju ostao u senci dok su drugi bili ovenčani Nobelovim nagradama upravo za otkrića čije temelje je mnogo godina ranije upravo postavio Nikola Tesla.

Zato je bitno da ovakva značajna otkrića ne prođu tiho i da nas ne zaobiđe nova energetska revolucija, jer ako ovakve stvari ostanu u senci neki moćnici bi mogli da se ovajde i prisvoje tehnologije samo za sebe.

– Drago mi je da ovaj pronalazak nije zataškan i da je privukao pažnju i najeminentnijih naučnih krugova širom sveta – navodi Veljko Milković, jedan od naših najpoznatijih i najuspešnijih savremenih pronalazača koji već decenijama unapređuje razna tehnička rešenja. – Naime, ja se dugo bavim istraživanjem prednosti oscilacija i to nije teorija, vrlo lako je sve proverljivo. Bilo ko može proveriti da li su oscilacije efikasnije od rotacija, samo treba da donese neki rotacioni uređaj, npr. neki točak, pa da uporedimo da li može da parira oscilacijama. Naravno sve se usavršava, pa imamo i naprednije modele koji su bolji i do 70% efikasniji od postojećih. Široka je primena oscilujućih uređaja, te postoji velik odjek u svetu, tako da se mogu videti i drugi istraživači koji rade na razvoju ovih sistema na svim kontinentima. Radi se o pumpama, elektrogeneratorima, kompresorima, drobilicama za rude… Tako da je ušteda energije ogromna – naglašava naš pronalazač i ističe da je na pomolu istorijski događaj – izlaz iz energetskog ćorsokaka.

Čitava današnja energetika je već vekovima u začaranom krugu rotacija, jer su turbine, rotori, zamajci, zupčanici, remenice, bregasti mehanizmi i sl. koje su dominantne u energetici daleko manje efikasne od oscilacija i tehničkih rešenja bazirana na njima, kao što je tehnologija dvostepenog oscilatora.

– S obzirom na sadašnju energetsku situaciju, moguće nestašice struje u decenijama koje dolaze, prelazak na nove izvore energije, globalno zagrevanje, vreme je da razmislimo o ovim naprednijim tehnologijama na bazi oscilacija i da primenom poboljšanja na bazi elastičnosti iskoristimo postignute efekte ultraefikasnosti da bi ubrzali prelazak našeg sveta ka energetski održivoj budućnosti. – navodi Veljko Milković, autor preko 100 pronalazaka.
Njegovi izumi na bazi oscilacija mogu da ponude nova i mnogo efikasnija tehnička rešenja u proizvodnji električne energije, navodnjavanju, vodosnandevanju, desalinizaciji morske vode, za rad mašina u teškoj industriji itd.

Kako je nedavno javno konstatovano da je sve zasnovano na inovacijama i nauci i da treba više uložiti novca u ove oblasti u budućnosti, poziv je otvoren sve ljude koji imaju resurse, znanja, savete, konekcije da se pokrene naučno-istraživački projekat u cilju razvoja novih tehnologija na bazi oscilacija i elastičnosti, uz visoku efikasnost, uštedu energije i nisku cenu.

– Stoga pozivam sve dobronamerne partnere na saradnju da zajedničkim snagama razmotrimo primenu ovih tehnologija na bazi oscilacija i da na bazi njih razvijemo nove izvore energije. Visoka efikasnost je prethodnih godina direktno i indirektno dokazana, a daljim usavršavanjem i pametnom primenom ovog sistema moguća je i visokoefikasna proizvodnja električne energije – napominje Milković ističući potrebu za daljim radom na ovom polju ka ubrzanju prelaska našeg sveta ka energetski održivoj budućnosti.

—————————————————–

Više informacija o nagrađenoj temi:

http://www.veljkomilkovic.com/Docs/Veljko_Milkovic_informacija_DMO_2023.pdf
http://www.veljkomilkovic.com/Docs/Veljko_Milkovic_Energija_oscilacija_Energy_of_Oscillations.pdf
https://www.veljkomilkovic.com/Docs/Veljko_Milkovic_Ostvarena_Teslina_vizija_o_gravitacionoj_masini.pdf

—————————————————–

Veljko Milković je izumitelj i istraživač u više oblasti, a najveći doprinos je dao na polju korišćenja mehaničke energije. Naučni doprinos Veljka Milkovića je otkriće novih pojava u mehanici, koja se, takoreći, smatrala za istraženu oblast. To njegovo otkriće se smatra „novom mehanikom”. Njegov izum se izučava na svim kontinentima, mahom u jugoistočnoj Aziji, gde ima najviše zainteresovanih istraživača i kompanija.

PRONALAZAK SE ISTRAŽUJE NA SVIM KONTINENTIMA

Dvostepeni mehanički oscilator Veljka Milkovića je više od dve decenije zanimljiv naučnoj zajednici širom sveta. U porastu su istraživanja ovog mehaničkog oscilatornog sistema u okviru univerzitetskih centara, instituta i od strane entuzijasta. Pored brojnih istraživača u SAD i Evropi, posebno su intezivna i masovna studijska istraživanja u Indiji. Do sada je objavljen veliki broj naučno-istraživačkih radova širom sveta (seminarskih, diplomskih, master i naučnih radova, kao i doktorskih disertacija) na temu dvostepenog mehaničkog oscilatora na brojnim univerzitetima, koji se tiču različitih sfera proučavanja ovog mehanizma: od teorijskih pretpostavki i matematičkih proračuna, do izrade i analize prototipa u kojima je dvostepeni mehanički oscilator primenjen na različite načine. Njegove mogućnosti primene idu od pokretanja različitih uređaja čistim pretvaranjem inercijalne kinetičke energije u koristan mehanički rad, pa do proizvodnje električne energije. Izrada replika dvostepenog oscilatora sa pumpom za vodu je postala svojevrstan globalni fenomen.

https://www.vemirc.com/citiranost-reference/

Pored velikog broja stranih naučnih radova, najviše na temu primene ovog pronalaska u vodosnabdevanju i elektroenergetici, poslednjih godina ogroman broj inženjerskih kompanija u Kini, Indiji i drugim zemljama jugoistočne Azije, istražuje, razvija i proizvodi razne tehničke uređaje, najčešće mašine za tešku industriju, od kojih neke prodaju svoje proizvode pod imenom Veljka Milkovića, na elektronskim trgovačkim platformama kao sto je kineska Alibaba.

https://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&SearchText=veljko+milkovic

—————————————————–

Veljko Milković je rođen 1949. godine u Subotici, a od 1952. godine živi u Novom Sadu gde se školovao i studirao istoriju na Univerzitetu u Novom Sadu. Njegovi sugrađani ga znaju kao vrsnog znalca podzemnog sveta Petrovaradinske tvrđave, dok je u bivšoj Jugoslaviji poznat po svojim ekološkim inovacijama, najviše po konceptu samogrejne eko-kuće. Međunarodna javnost ga, pak, najviše prepoznaje po izučavanju mehaničkih oscilacija i tehnologiji primene oscilatornog sistema klatno-poluga. Poseduje oko 116 pronalazaka i oko 30-ak priznatih patenata od kojih su neki u višedecenijskoj primeni. Napisao je 18 naučno-popularnih publikacija i dobio brojna priznanja u zemlji i inostranstvu. Bavi se istorijom pronalazaka i naučnih otkrića.