UPOZORENJE NUTRICIONISTE

Jedući pogrešnu hranu za doručak, žene često mogu izazvati hormonalni disbalans.

Kontrolisani gubitak težine izgleda kao izazov u ​​svim fazama života, ali hormonska neravnoteža tokom menopauze čini stvari još komplikovanijima, piše GB News.

doručak žene

Nutricionista Sara Lavuk nedavno je na svom TikTok kanalu upozorila žene na „dve greške koje mogu da sebi nanesu za doručak tokom menopauze“.

„Ja sam nutricionista koji pomaže ženama starijim od 40 godina da izgledaju i osećaju se najbolje dok prolaze kroz proces starenja, a posebno dok prolaze kroz menopauzu“, rekla je ona svojim pratiocima.

Prva najgora greška koju žene mogu da naprave kada doručkuju, smatra ovaj stručnjak, jeste da ništa ne jedu, već samo piju kafu.

„Toliko žena to radi jer pokušavaju da jedu manje i da unose manje kalorija“, objasnila je Sara Lauk.

„Nemam apsolutno ništa protiv povremenog posta, verujem da u nekim slučajevima može biti dobro, ali u nekim periodima života treba biti malo oprezniji ako se odlučite za ovakav način ishrane. Kada prolazite kroz perimenopauzu i vaši hormoni „polude“, vaše telo će verovatno biti malo više pod stresom. Ako povrh toga mnogo postite, možete još više da stresete svoje telo. U stvari, najbolji način da postite, ako ćete to da radite, jeste da jedete večeru ranije, ali uvek doručkujete ujutru“, dodala je Lauk. Ako popijete kafu prvo ujutru na prazan stomak, to će izazvati skok kortizola, što uzrokuje poremećaj hormonske ravnoteže.

„A hormonska neravnoteža će izazvati nakupljanje više masti na stomaku“, objasnila je ona.

Drugi najgori doručak koji žene mogu da jedu tokom menopauze, prema Lavuk, je „slatka mala činija žitarica/granole sa bobicama i malo mleka“. Iako ima malo masti i mnogo vlakana, postoje bolji izvori vlakana od običnih žitarica, upozorava stručnjak.

„Gde su ti proteini? Gde su zdrave masti? Biće vam mnogo bolje ako dan započnete kvalitetnim proteinima i zdravim mastima, a ne samo činijom ugljenih hidrata“, rekla je Lauk.

Dokazi sugerišu da nedostatak proteina doprinosi povećanju telesne težine tokom menopauze, jer se potreba tela za proteinima prirodno povećava u ovom trenutku.

Štaviše, neravnoteža hormona često dovodi do povećane gladi – koja se samo pogoršava kada se proteini isključe iz ishrane. Hranljiva hrana je ključna za održavanje vašeg tela punim i zadovoljnim, a istovremeno pomaže da se ubrza vaš metabolizam. Ukidanje proteina takođe značajno povećava rizik od gubitka mišićne mase, što je neophodno za produženje zdravlja kako starimo.

Izvor: 24sata.hr