NAPITAK PUN BLAGODETI

Sok od zove sadrži značajno velike količine antocijanina, poznatim po zdravstvenim prednostima protiv bolesti povezanih sa gojaznošću.

Novo istraživanje otkriva da ako se samo jednu nedelju konzumira sok od zove dolazi do značajnog poboljšanja oksidacije masti, nivoa glukoze i crevne mikrobiote, što ga čini sjajnim dodatkom u ishrani osoba sa prekomernom težinom.

sok od zove

Studija objavljena u časopisu Nutrients naglašava efikasnost soka od zove bogatog antocijaninom u poboljšanju zdravlja creva.

Pozadina

Zdravi modeli ishrane, kao što je ishrana u mediteranskom stilu, igraju važnu ulogu u ublažavanju kardiometaboličkih komplikacija povezanih sa gojaznošću. Ova vrsta ishrane sadrži veće količine voća i povrća, koji su bogati izvori različitih bioaktivnih jedinjenja, uključujući polifenole i flavonoide.

Antocijanini su potklasa flavonoida sa poznatim zdravstvenim prednostima protiv bolesti povezanih sa gojaznošću, uključujući dijabetes, dislipidemiju i kardiovaskularna oboljenja. Dokazi pokazuju da antocijanini imaju zdravstvene koristi sprečavajući crevnu apsorpciju monosaharida, povećavajući metabolizam masnih i mišićnih ćelija i modulišući sastav crevne mikrobiote.

Sok od zove sadrži značajno velike količine antocijanina na bazi cijanidina. Autori trenutne studije su ranije pokazali da glodari hranjeni ishranom od 45% masti sa dodatkom 10% praha soka od zove pokazuju fizička i metabolička poboljšanja, delimično posredovana promenama u mikrobioti creva izazvanim ovim sokom.

U randomizovanom, placebo kontrolisanom unakrsnom kliničkom ispitivanju, naučnici su istraživali efekte soka od zove bogatog antocijaninom na toleranciju glukoze, oksidaciju masti i mikrobiotu creva kod zdravih odraslih osoba sa prekomernom težinom.

Studija

Studija je sprovedena na 18 odraslih osoba sa prekomernom težinom, koje su nasumično kategorisane u interventnu i kontrolnu grupu.

U interventnoj grupi, učesnicima je davan 100% sok od zove dva puta dnevno tokom jedne nedelje. U kontrolnoj grupi, učesnici su dobijali placebo napitak odgovarajućeg ukusa i boje jednom dnevno, takođe tokom jedne sedmice.

U drugom jednonedeljnom periodu intervencije, grupe su zamenile studijske intervencije (sok od zove i placebo napitak).

Svaki period intervencije je uključivao četiri dana kontrolisanog hranjenja sa ishranom od 40% masti kako bi se olakšalo poređenje parametara studije između dve studijske grupe.

LiverMix kapsule maslačka i čička za jetru i creva priroda na dar

Važna zapažanja

Ukupno 18 učesnika završilo je protokol studije.

Indirektna kolorimetrijska merenja ugljenih hidrata, masti, respiratornog koeficijenta (proizvedeni CO2/potrošeni O2) i utroška energije otkrila su da je potrošnja soka od zove izazvala značajno smanjenje respiratornog koeficijenta u poređenju sa placebom.

Ovo je odgovaralo značajnoj indukciji oksidacije masti i smanjenju oksidacije ugljenih hidrata u grupi sa sokom od zove. Primetno, dok se oksidacija masti povećala tokom 30-minutne šetnje na traci za trčanje, razlika je bila samo marginalno značajna, što znači da je potrebno dalje istraživanje da bi se potvrdio ovaj nalaz.

Konzumacija soka od zove takođe je značajno smanjila respiratorni koeficijent tokom umerene fizičke aktivnosti, što ukazuje na povećanu oksidaciju masti.

Što se tiče tolerancije na glukozu, studija je otkrila da je izazov obroka sa sokom od zove povezan sa značajnim smanjenjem nivoa glukoze u krvi i umerenim smanjenjem nivoa insulina u krvi.

Značaj studije

Studija otkriva pozitivne efekte soka od zove na toleranciju glukoze u krvi, oksidaciju masti i profil mikrobiote creva.

Protokol studije uključuje 355 grama soka od zove dnevno, što odgovara više od 720 miligrama antocijanina na bazi cijanidina. Sa ovim režimom, studija otkriva 24% smanjenje krive odgovora glukoze u krvi, 9% smanjenje krive insulinskog odgovora i 27% povećanje oksidacije masti.

Što se tiče profila mikrobiote creva, studija otkriva skromna poboljšanja u mikrobnim zajednicama sa zdravstvenim prednostima nakon konzumiranja soka od zove.

Ova zapažanja zajedno pokazuju da konzumacija soka od zove tokom jedne nedelje može efikasno da podrži kontrolu gojaznosti kod zdravih odraslih osoba sa indeksom telesne mase (BMI) većim od 25.