SPASENJE I DUHOVNA LEPOTA

Grigorije Bogoslov u nadgrobnoj besedi svetom Vasiliju Velikom govorio je o moći neduhovnog obrazovanja za svakog hrišćanina.

Ovako je besedio sveti Grigorije Bogoslov.

grigorije bogoslov

Mislim da svi koji imaju pameti priznaju da nam je obrazovanje prvo dobro. Ne samo ovo naše, plemenitije, koje sasvim nevrednim smatra kićenost i častoljublje u rečima i samo drži do spasenja i duhovnih lepota, nego i ono svetsko, koje mnogi hrišćani preziru rđavo ga videći kao podmuklo, opasno i od Boga daleko udaljavajuće.

Jer kao što nebo, zemlju, vazduh i sve te stvari ne treba da preziremo zato što neki, loše ih shvativši, mesto Boga poštuju njih, Božija stvorenja, nego da od njih uzimamo ono što je korisno kako za život tako i za užitak, a izbegavamo ono što je opasno, ne suprotstavljajući, kako čine nerazumni, tvorevinu Tvorcu, nego spoznajući Stvoritelja iz stvorenja te, kako kaže božanstveni Apostol, loveći svaku misao za Hrista; kao što znamo da vatra, hrana, gvožđe i drugo nije samo po sebi najkorisnije ili najštetnije, nego prema tome kako hoće oni koji ih koriste; kao što od otrovnih životinja pravimo lekove za isceljenje – tako od ovih (svetovnih nauka) prihvatamo metode istraživanja i razmišljanja, a odbacujemo ono što navodi na demone, zabludu i provaliju propasti; tako od njih imamo koristi za pobožnost uočavajući na gorem ono što je bolje i prihvatajući njihovu nemoć u snagu naše nauke. Ne smemo, dakle, da obezvređujemo obrazovanje jer je to nekome po volji, nego takve treba da smatramo za grube i neobrazovane, koji hoće da svi budu kakvi su oni da bi se sakrili iza mase i izbegli da budu izobličeni za svoje neobrazovanje.

Iz Nadgrobnog slova Vasiliju Velikom