ZNATNO ISPOD PROSEKA

U rekama širom sveta tokom 2023. godine bilo je manje vode nego u bilo kojem trenutku u poslednjih 30 godina, stoji u izveštaju meteorološke agencije Ujedinjenih nacija.

U dokumentu koji je objavila Svetska meteorološka organizacija (WMO), stoji da su globalni nivoi vode u poslednjih pet godina znatno ispod dugoročnog proseka.

manje vode

Pad nivoa vode prouzrokovale su klimatske promene, a dodatno ih je pogoršao vremenski fenomen El Ninjo, koji se prirodno javlja svakih nekoliko godina i utiče na padavine širom sveta.

Glečeri izgubili više leda nego u zadnjih 50 godina

Prošla godina je bila najtoplija u istoriji, a glečeri su izgubili više leda nego u poslednjih 50 godina, stoji u izveštaju WMO-a.

Međutim, nisu sve reke jednako pogođene. Po podacima WMO-a, vodostaji su bili ispod dugogodišnjeg proseka u slivu Misisipija u Sjedinjenim Američkim Državama, u bazenu Amazone u Južnoj Americi i u slivovima reka Gang, Bramaputre i Mekong u Aziji, kao i ostalim rekama u istočnoj Africi, severnom delu Novog Zelanda, na Filipinima i u severnoj Evropi.

„Voda je poput kanarinca u rudniku ugljenika klimatskih promena“, rekla je glavna sekretarka WMO-a Seleste Saulo, referirajući se na staru tradiciju kada su ljudi vodili kanarince sa sobom u rudnik, jer ptice izgube svest pre ljudi. To im je služilo kao rano upozorenje na potencijalno smrtonosni ishod nivoa ugljen monoksida u rudniku.

„Konstantno nam stižu signali opasnosti“

„Konstantno nam stižu signali opasnosti u obliku sve ekstremnijih padavina, poplava i suša koje nanose velike žrtve životima, ekosistemima i ekonomijama… a ipak ne preduzimamo potrebne mere“, rekla je Saulo.

Po podacima UN, čak 3,6 milijardi ljudi, što je više od 40 odsto svetske populacije, nema dovoljno vode barem jedan mesec u godini.

Obračuni po modelima upućuju na to da će i ta brojka verovatno porasti na pet milijardi do 2050. godine.

Izveštaj WMO-a, među ostalim dokumentuje nivo vode u jezerima i rekama, vlažnost tla i visinu glečera i snega. Međutim, brojne zemlje nisu uspele doprineti podacima studije, jer im nedostaje jedan parametar koji uključuje podatke za samo 30 zemalja.

U takvim slučajevima, WMO koristi obračune po modelima da bi se popunile praznine, ali poziva na hitno prikupljanje više podataka.

Izvor: Dnevnik.ba