ČETIRI TIPA

Ulja igraju značajnu ulogu u našoj ishrani jer su sastojak koji koristimo skoro svaki dan. Ako se trudimo da vodimo računa o zdravlju srca, posebno je važno odabrati ona prava prilikom kuvanja.

Neka, kao što je maslinovo, promovišu zdravlje srca. S druge strane, određena ulja mogu imati suprotan efekat i izazvati upalu, povećavajući rizik od srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema.

ulja

Na tržištu postoji mnogo različitih, pa su nutricionisti izdvojili koja bi trebalo da izbegavamo.

1. Palmino ulje

Ako koristimo palmino ulje, nutricionista i dijetetičar Katrin Gervacio preporučuje umerenost, jer je poznato da ova vrsta ulja doprinosi hroničnim upalama u telu. Što se tiče zdravlja srca, visoki nivoi omega-6 masnih kiselina mogu predstavljati rizik.

„Upala igra ključnu ulogu u nastanku različitih kardiovaskularnih bolesti i metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes tipa 2. Sadrži i veći odnos omega-6 masnih kiselina prema omega-3. Konzumiranje previše omega-6 masti, dok omega- 3 unos masti ostaje nizak, može da podstakne upalu, dodatno povećavajući rizik od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca“, objasnila je za SheFind.

2. Kukuruzno ulje

Mnoga komercijalno prerađena kukuruzna ulja mogu sadržati trans masti. Ove masti povećavaju LDL holesterol, dok smanjuju HDL (dobar) holesterol.

Nutricionista i dijetetičar dr Peter Brukner ističe: „Iako se kukuruzno ulje često reklamira kao zdrava opcija, ono može izazvati razne zdravstvene probleme. Kada zagrejete kukuruzno ulje, stvaraju se slobodni radikali. To su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti ćelije u vašem srcu. Ovo povećava oksidativni stres u vašem telu, što može izazvati upalu i veći rizik od srčanih bolesti.

3. Sojino ulje

Možda smo primetili da je sojino ulje uobičajen sastojak mnogih obrađenih i brzih obroka. Ove namirnice su skoro uvek bogate kalorijama, niske nutritivne vrednosti i doprinose nezdravim navikama u ishrani. Dakle, upalni efekti sojinog ulja mogu doprineti srčanim oboljenjima.

„Sojino ulje je prisutno u mnogim prerađenim namirnicama, ali nije dobro za vaše srce. Sadrži mnogo omega-6 masti, koje mogu dovesti do upale. Vremenom, to može oštetiti unutrašnjost vaših arterija i uzrokovati pojavu plaka. To otežava srcu da pumpa krv. Takođe, mnoge vrste sojinog ulja sadrže štetne trans masti koje povećavaju ‘loš’ holesterol“, kaže dr Brukner.

4. Ulje repice

Ulje repice je popularna opcija koja se često reklamira kao zdrava za srce zbog niskog sadržaja zasićenih masti. Međutim, ova vrsta ulja je bogata omega-6 masnim kiselinama koje, iako su neophodne u umerenim količinama, mogu povećati upalu kada se konzumiraju u višku ili nisu izbalansirane sa omega-3 masnim kiselinama.

„Ulje repice nije toliko zdravo za srce kao što se reklamira. Visoko je obrađeno, sadrži trans masti i podstiče upalu. Treba ga izbegavati“, zaključio je lekar dr Ralf Valdo.

Izvor: Index.hr