TEŽNJA KA ISTINI

Ovako je slavni ruski književnik i mislilac, nobelovac Aleksandar Solženjicin govorio o istrajnosti.

Kada sam uhapšen i kada sam proveo dve godine u zatvorima i koncentracionim logorima prihvatio sam spoznaju da ne samo da me neće niko objavljivati, već da me jedan jedini napisani red može koštati života.

o istrajnosti

Bez oklevanja, bez unutrašnje rasprave, postao sam deo težnje svih savremenih ruskih pisaca ka istini: moram da pišem jednostavno zato da sve to ne bi bilo zaboravljeno, da bi buduća pokolenja jednog dana mogla saznati za to…

Dok sam završavao jedno delo za drugim, isprva u logorima, potom u progonstvu, pa zatim nakon rehabilitacije, imao sam samo jednu želju: da sva ta dela držim skrivena, a i sebe zajedno sa njima.

U logoru, to je značilo držati u pamćenju više hiljada stihova… Kako se približavao kraj moje osude, bio sam sve sigurniji u svoju sposobnost pamćenja, pa sam počeo da pišem i učim napamet prozu – prvo dijaloge, a onda malo-pomalo, cele gusto ispisane paragrafe…

U logoru sam naučio da smišljam i pišem dok marširam u koloni pod pratnjom; nasred smrznute stepe, u livnici, usred žagora zatvorske barake.

Bog me je poštedeo stvaralačkih kriza, napada očajanja i nemoći. Tokom svih tih godina koje sam proveo kao underground pisac – pet godina u logoru pre bolesti, sedam godina u progonstvu i potom na slobodi, tokom mog drugog života nakon zapanjujućeg oporavka – moje raspoloženje, moje psihičko stanje, koje bih skoro mogao nazvati stanjem egzaltirane sreće, jedva da se ikad menjalo.