ZELENI SUFLE OD ŠPAGETA

Od špageta i sa špagetama mogu da se naprave razni specijaliteti, a mi vam ovom prilikom predstavljamo sufle koji se pravi veoma lako, a izgleda efektno i ukus mu je fenomenalan.

sufle od špageta

Sastojci:

200 grama spanaća
4 jaja
200 grama špageta
100 grama lenti dimljene slanine
50 grama prezle
150 grama kačkavalja
200 mililitara neutralne pavlake
50 grama putera
1 češanj belog luka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Isečemo češanj belog luka i pržimo u tiganju na zagrejanom puteru. Lente slanine isečemo na kocke i dodamo u tiganj. Rešetkastom kašikom izvadimo isprženu slaninu i beli luk iz tiganja i stavimo u veći sud.

Na preostaloj masnoći u tiganju dinstamo spanać. Posolimo i poklopimo tiganj. U šerpu sa provrelom vodom, u koju smo sipali malo ulja, stavimo špagete da se kuvaju. Izdinstani spanać sitno isečemo i dodamo u sud sa slaninom.

Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Žumanca dodamo u sud sa ostalim sastojcima, a belanca stavimo u sud sa strane. Mikserom izmutimo belanca. Zatim mikserom izmutimo sastojke u većem sudu dodajući oko 100 mililitara neutralne pavlake.

Skuvane špagete procedimo i prelijemo hladnom vodom. U sud dodamo preostalu pavlaku i promešamo. Dodamo isceđene špagete, sitno izrendan kačkavalj i promešamo.

U sud dodamo izmućena belanca i mešamo dok se smesa ne sjedini. Kalup za kuglof namažemo puterom i pospemo prezlom. Zatim smesu nanesemo u kalup. Pečemo 45 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Odstranimo stranični deo kalupa i prevrnemo sufle na tacnu za serviranje. Oko krajeva suflea poređamo tanke krugove rotkvica. Dva kraja tacne ukrasimo listovima peršuna, a u sredinu stavimo krugove oljuštenog paradajza. Dekorišemo cvetom od ljuske paradajza.

Prijatno!