STANOVI, KUĆE, GARAŽE…

Ruski državljani sve više kupuju nekretnine u Srbiji i prodaja je ove godine porasla za 10 odsto, prenosi Blumberg Adria.

Ukupna vrednost stanova koje su Rusi kupili u prva dva kvartala je 85 miliona evra, od toga je polovina nekretnina kupljena u Beogradu. Rusi se opredeljuju za Vojvodinu, uglavnom za Novi Sad i Suboticu.

nekretnine u srbiji

Govoreći o stranim državljanima, šefica Odeljenja za procenu nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda Ivana Štrbac rekla je da u kupovini stanova i generalno u kupovini nepokretnosti u našoj zemlji prednjače ruski državljani i taj trend se nastavlja od prošle godine kada su ruski državljani počeli da kupuju nekretnine u Srbiji.

„Dakle, u poslednja dva kvartala primetan je čak i porast broja ruskih državljana koji kupuju nepokretnosti za više od 10 odsto. Međutim, novac, odnosno ukupna količina prometa je malo manja nego u istom periodu prošle godine, a u prva dva kvartala oni su investirali ukupno 85 miliona evra u nepokretnosti u Srbiji. Ono što je jako interesantno je da je njima posebno atraktivan region Vojvodine, a tu se naročito ističu gradovi Novi Sad i Subotica gde se veliki broj njih, čak polovina njih, odlučuje za kupovinu nepokretnosti“, navela je ona za Bloomberg Adria.

Dodaje da je Beograd svakako interesantan i tu se kupuje veliki broj stanova.

„Njihova vrednost je mnogo veća, tako da polovina novca koje ruski državljani investiraju u nepokretnosti odlazi u Grad Beograd. Najviše kupuju stanove, kuće i zatim garaže“, kaže Štrbac.

Dve i po prosečne neto plate u Srbiji su potrebne da se kupi kvadrat stana, koji je u Beogradu u novogradnji dostigao u proseku 2.000 evra, a kreće se i do 6.000-7.000 evra, zavisi od lokacije.

Izvor: Blumberg Adria