PALENTA PUNJENA KOBASICAMA

Ovaj recept svedoči da i palenta može da bude punjena, ako to do sada možda niste znali. Bez obzira što se može poslužiti kao doručak, sasvim komotno ovaj gurmanluk može da prođe i kao ručak.

palenta punjena

Sastojci:

500 grama kukuruznog brašna
200 grama svežih kobasica
200 grama svinjskog filea
200 grama konzerviranih sardina
2 kašike zrna kapara
3 kašike paradajz pirea
1 litar mleka
100 grama kačkavalja
2 grančice svežeg ruzmarina
maslinovo ulje
70 grama putera
1 kašičica sušene žalfije
2 češnja belog luka
1 zelena ljuta paprika
1 kilogram praziluka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Praziluk isečemo na tanje krugove i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju i puteru, posolimo i promešamo. Kada praziluk omekša u tiganj dodamo zrna kapara. Papriku isečemo na sitne kocke i dodamo u tiganj. Grančice ruzmarina i sardine sitno isečemo i dodamo u tiganj. Zatim dodamo paradajz pire, žalfiju i promešamo.

Tiganj sa isprženim prazilukom sklonimo sa šporeta. Kobasicama odstranimo creva. Biftek isečemo na kocke. U tiganju na zagrejanom puteru pržimo cele češnjeve belog luka. Dodamo parčad bifteka, pobiberimo, posolimo, dodamo meso od kobasica i promešamo.

Kada se meso proprži, sklonimo tiganj sa šporeta. U šerpu na šporetu sipamo mleko, posolimo i sipamo malo ulja. U provrelo mleko dodamo kukuruzno brašno neprekidno mešajući žicom za mućenje. Kada se palenta skuva sklonimo šerpu sa šporeta.

Vatrostalnu posudu poprskamo uljem. Dno posude prekrijemo delom palente. Na palentu nanesemo polovinu fila sa prazilukom. Zatim nanesemo polovinu isprženog mesa. Ponovo nanesemo palentu, a zatim preostali fil od praziluka i preostalo meso. Na fil krupno izrendamo kačkavalj.

Pečemo 90 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Palentu punjenu kobasicama serviramo u dublji tanjir. Dekorišemo krugovima paradajza, grančicama peršuna i poprskamo maslinovim uljem.

Prijatno!