BESEDA MITROPOLITA

Borba u kojoj imamo Krst, ali i Vaskrsenje, jeste liturgija koja je kao naše duhovno Kosovo polje, poručio je vladika Fotije.

Povodom slave i obeležavanja dvadeset godina od osvećenja hrama, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zvorničko-tuzlanski g. Fotije je služio 6. oktobra 2024. godine svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svete velikomučenice Marine u Ljeskovcu kod Bijeljine.

liturgija kosovo

U porti ispunjenoj vernim narodom, mitropolita Fotija je dočekao nadležni paroh Milijan Stankić, zajedno sa arhijerejskim namesnikom ugljevičko-janjskim Aleksandrom Tešićem, sveštenicima i đakonima. Posle svete Liturgije besedio je mitropoit Fotije:

– Časni oci, gospodine gradonačelniče, uvažena gospodo, draga braćo i sestre, draga deco, uvaženi oče proto, neka je blagosloven današnji dan i naše sabranje ovde u ovom svetom hramu, koji obeležava dvadeset godina od svog osvećenja. To je blagoslov Božji. Iako možda to nije dug period, ipak, ovo je vreme posle rata i velikih stradanja našeg naroda, posle naših raspeća i borbe za opstanak na ovim prostorima Republike Srpske. Sveti su u toj borbi odigrali najveće i presudne uloge. Zato je značajno što je narod ovog kraja želeo da ima svoj hram u kome će se Bogu moliti, u kome će se moliti Svetoj velikomučenici Marini i drugim našim svetiteljima za naše dobro. Da nosimo svoj krst kao ljudi i kao narod i da ga iznesemo na našu Golgotu, koja je za nas pravoslavne Srbe naše Sveto Kosovo. Sve naše golgote povezane su sa Hristovom Golgotom u svetom gradu Jerusalimu. Naš narodni pesnik nazvao je Kosovo žrtvenim poljem, a Njegoš je rekao da je Kosovo grdno sudilište, gde se u nekom smislu sudi našem narodu i našim delima. Ako činimo dobro, dobro ćemo i požnjeti; ako ne idemo putem dobra, moramo se vratiti na puteve koji nas vode u život večni, kao što pevamo u troparu Svetog Save.

Još bih rekao da svi mi doživljavamo da je sveta Liturgija zaista predukus Carstva Nebeskog na zemlji. Tu su sa nama anđeli i svi sveti, koje smo naslikali na freskama, naši zaštitnici, naše krsne slave i sva punoća Crkve Božje. Međutim, sveta Liturgija je, braćo i sestre, krstovaskrsna borba svakog čoveka kada ulazi u sveti hram. On dolazi kao stari čovek, sa svojim slabostima i iskušenjima, ali u Crkvi se bori za Hrista u sebi, za večni život, za Novog Adama u sebi. Bori se da postane nova tvar, novi čovek, obožen blagodaću Božjom. Da postane sin ili kći Božja po blagodati. To je priziv, to je Liturgija, to je sveto Pričešće. Zato je Liturgija duhovno Kosovo polje, borba u kojoj imamo Krst, ali i Vaskrsenje. Imamo vhod na Liturgiji koji simvoliše pogreb i stradanje Hristovo, ali kada sveštenici prizivaju Duha Svetoga, Darovi se pretvaraju u Telo i Krv Hristovu. Tada se pričešćujemo živim i Vaskrslim Hristom, doživljavajući tajnu našeg i sveopšteg vaskrsenja. Zato je naš narod živeo Liturgijom i borio se za Liturgiju. Narod je gradio svetinje u svojim selima, jer selo koje nema crkvu je kao čovek bez lične karte – ne zna se kuda ide, čemu stremi. Zato je danas blagosloveno što smo ovde zajedno, sa našom decom, malim svetosavcima i pravoslavcima, da se Bogu molimo i da sledimo osveštan put Nemanjića i naših svetih predaka, kako je govorio naš sveti patrijarh Pavle. Ovih dana pevamo u slavu Božju i proslavljamo svetitelje. Zašto to činimo? Kao što slikamo freske i ikone u crkvama i manastirima da bismo podražavali život svetih, tako i kada pevamo u slavu Božju i pominjemo žitija svetitelja, to znači da treba da iščitamo ta žitija i pokušamo da primenimo nešto iz njih u svom životu, kako bismo napredovali u duhovnom životu. Neka ste Bogom blagosloveni. Želim svako dobro ovom gradu i našem narodu u Republici Srpskoj. Bićemo blagosloveni ako idemo putem vere, putem Crkve i naših otaca, koji nas vode u život večni, kao što pevamo u troparu Svetog Save.

***

Mitropolit Fotije je tom prilikom Ordenom Svetog kralja Dragutina – prepodobnog Teoktista odlikovao g. Radu Maletića iz Ljeskovca, za njegovu revnost i ljubav prema Crkvi i srpskom narodu, kao i za aktivno učešće u životu ljeskovačke parohije. Posle svete Liturgije osveštani su slavski darovi, a kuma preslave Stanojka Đukić je prelomila slavski hljeb zajedno sa mitropolitom Fotijem. Slavska radost je nastavljena uz trpezu ljubavi.

Izvor: www.eparhijazt.com