ODRŽAVANJE ZDRAVE TELESNE TEŽINE

Kada žene dođu do perioda menopauze, obično između 45. i 55. godine, njihovo telo prolazi kroz značajne promene, pa moraju da povedu računa koje namirnice treba da uključe u ishranu.

Prema dijetetičarki i nutricionisti Salmi Alsibai, tokom ovog perioda dolazi do povećanja razgradnje proteina i mišića, što smanjuje metabolizam i snagu.

namirnice žene

Ta promena može da oteža ženama starijim od 50 godina održavanje zdrave telesne težine. Srećom, postoji način da se ta situacija preokrene. Stoga je Alsibai izdvojila namirnice koje bi žene starije od 50 godina trebalo češće da jedu.

1. Masna riba

Masna riba može da učini čuda za naše telo nudeći niz prednosti. Iako naziv može biti zbunjujući, one su zapravo odlične za mršavljenje. Opcije poput lososa, skuše i pastrmke ne samo da su bogate proteinima, već su i bogate protivupalnim omega-3 mastima.

„One zapravo mogu da suzbiju hroničnu upalu u telu“, ističe Alsibai za SheFinds. Budući da su žene nakon menopauze sklonije hroničnoj upali, uključivanje ove ribe u ishranu odličan je izbor.

2. Sojini proizvodi poput tofua

Sojini proizvodi, poput tofua, nude odličan izvor biljnih proteina. Dijetetičarka objašnjava: „Proizvodi od soje mogu pomoći u smanjenju gubitka mišića, pružajući proteine i podržavajući mišiće kod žena nakon menopauze zahvaljujući svojoj sposobnosti da deluju poput estrogena. Dakle, dodavanje tofua obrocima može pomoći povećanju unosa proteina i podržavanju zdravlja mišića.“

3. Mlečni proizvodi poput grčkog jogurta i svežeg sira

Mlečni proizvodi, poput grčkog jogurta i svežeg sira, fantastični su izvori proteina, kao i kalcijuma koji je ključan za zdravlje kostiju.

„Mlečni proizvodi sa visokim sadržajem proteina, poput grčkog jogurta i svežeg sira, zaista mogu da pomognu povećanju unosa proteina, dok istovremeno pružaju kalcijum za jačanje kostiju“, navodi Alsibai. S obzirom na to da je osteoporoza češća kod žena nakon menopauze, odabir mlečnih proizvoda bez dodatnog šećera može biti odličan način podrške zdravlju kostiju i mišića.

4. Edamame, semenke bundeve i semenke suncokreta

„Visokoproteinske grickalice, poput edamamea (mladica soje u čauri), semenki bundeve i semenki suncokreta, odličan su dodatak svakoj ishrani jer pomažu povećanju ukupnog unosa proteina i mogusuzbiti želju za hrskavim grickalicama“, kaže dijetetičarka. Te grickalice ne samo da doprinose osećaju sitosti, već takođe pomažu u postavljanju ciljeva unosa proteina za dan.

5. Pasulj i sočivo

Pasulj i sočivo su još jedan odličan izvor biljnih proteina. Naročito su korisni za varenje i zdravlje creva. „Oni dodaju značajnu količinu proteina našoj ishrani i, zbog svog visokog sadržaja vlakana, pomažu u ublažavanju probavnih smetnji, što je čest problem kod žena nakon menopauze. Dakle, uključivanje ovakvih namirnica u vašu ishranu može uticati na održavanje mišića dok takođe podržava zdravlje sistema za varenje“ , zaključila je Alsibai.

Izvor: Index.hr